Social

Revista presei // Vot istoric în Parlamentul European, în sprijinul R. Moldova

Cel mai mediatizat subiect în presa națională este adoptarea de către Plenul Parlamentului European a Facilității de Creștere și Reforme pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Acesta este cel mai mare instrument european de sprijin din istoria Republicii Moldova, constată publicațiile naționale.

Sprijinul de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană este un instrument concret pentru dezvoltarea Republicii Moldova, a declarat premierul Dorin Recean, după ce plenul parlamentului European a adoptat pachetul de sprijin financiar, transmite Moldova 1 . Primul ministru a precizat că fondurile vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea sistemului educațional și atragerea investițiilor, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Prima tranșă de finanțare urmează să fie disponibilă la sfârșitul lunii aprilie, iar în perioada următoare Guvernul va prezenta un plan detaliat privind implementarea proiectelor, a mai spus șeful guvernului, citat de postul public de televiziune.

Portalul Deschide.md citează o declarație făcută în context de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, potrivit căreia, banii vor fi investiți, în următorii trei ani, în special, în proiecte de infrastructură. „Printre acestea sunt: construcția a două spitale la Bălți și Cahul, crearea de noi afaceri care să genereze locuri de muncă și să dinamizeze economia, dar și consolidarea securității energetice”, a explicat Cristina Gherasimov.

Într-un mesaj publicat pe o rețea de socializare, și eurodeputatul Siegfried Mureșan a comentat ajutorul financiar, menționând că suportul de 1,9 miliarde este deopotrivă rezultatul conducerii pro-europene de la Chișinău și al oamenilor care au susținut parcursul european al R. Moldova, notează Ziarul de Gardă.

Președinta Asociației Experts for Security and Global Affairs din România, Angela Grămadă, a declarat în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova că destinația fondurilor europene acordate Republicii Moldova este foarte bine precizată de Uniunea Europeană și autoritățile moldovenești. Potrivit Angelei Grămadă, „prioritatea numărul unu, trebuie să fie dezvoltarea economică, o mare atenție urmând să se acorde în continuare amenințărilor hibride. În cadrul aceleiași emisiuni de la TVR Moldova, Analistul politic, Anatol Țăranu, a subliniat că este esențial ca autoritățile de la Chișinău să evite greșelile din trecut și să adopte o abordare responsabilă în utilizarea fondurilor europene pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și o creștere economică reală.

Iar Agora o citează pe comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, potrivit căreia, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030 este un obiectiv realizabil. Oficialul european subliniază totodată că succesul acestui proces depinde de menținerea ritmului reformelor, în special fiind vorba de reformarea administrației publice, a justiției și a cadrului anticorupție. Eforturile de integrare mai profundă și rapidă a Republicii Moldova în piața unică europeană vor da roade doar dacă investitorii și companiile europene vor ști că vor găsi un climat de afaceri previzibil și sigur, a sublniat Marta Kos, citată de Agora.

Radio Chișinău transmite că Parlamentul European va deschide un Birou de legătură la Chișinău pentru relațiile cu statele Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Această structură, care urmează să ajute Rep. Moldova să realizeze reformele necesare și să avanseze în parcursul său european, subliniază sprijinul puternic pentru regiunea Parteneriatului Estic, notează Legislativul European, citat de postul de radio. În contextul tensiunilor geopolitice accentuate și al noilor impulsuri pentru extindere, biroul de la Chișinău va servi drept punct de contact între Parlamentul European și parlamentele naționale, societatea civilă și partenerii locali din regiunea Parteneriatului Estic. Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, deschiderea acestui Birou de legătură al Parlamentului European la Chișinău arată rolul de lider al Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic privind procesul de negocieri de aderare la UE.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult