Economic

75 de antreprenori din Republica Moldova au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor

75 de antreprenori din Republica Moldova au primit granturi nerambursabile în valoare totală de peste 26 milioane de lei, oferite prin intermediul programelor Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) finanțate de Uniunea Europeană. Beneficiarii spun că, în condițiile actuale, acest sprijin este important pentru dezvoltarea afacerilor și minimizarea riscurilor de activitate.

Dmitri Galiliuk se numără printre câștigătorii programului de granturi oferite de ODA și spune că va investi banii în dezvoltarea afacerii sale de producere a mobilei. Valoarea grantului este de peste 600 de mii de lei, iar fondurile vor fi utilizate pentru achiziționarea unui echipament inovator destinat îmbunătățirii calității și eficienței în realizarea schițelor tehnice

Chiar este o susținere foarte eficientă pentru noi, producătorii de mobilă. Acum am obținut al doilea grant. Primul grant ne-a ajutat să ne extindem pe piețe noi. În prezent, suntem prezenți în România și chiar în Emiratele Arabe Unite. Beneficiind de acest grant, suntem mulțumiți. Acum ne dorim să implementăm soluții moderne pentru producători. Mai exact, vrem să achiziționăm un echipament care să ne ajute să realizăm schițe de o calitate superioară și într-un timp mai scurt.

Sprijinul financiar va contribui la creșterea numărului de locuri de muncă, dezvoltarea economică și prosperitatea țării, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Economiei și Dezvoltării Regionale, Eugen Harabara. El a subliniat că susținerea mediului de afaceri va crește în perioada următoare, în contextul implementării Planului de Creștere pentru Moldova al Comisiei Europene, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

În acest sens, vreau să vă spun că, în următorii ani, sprijinul financiar va fi amplificat, inclusiv în contextul noului Plan de Creștere. Detaliile urmează să fie făcute publice în foarte scurt timp, dar ceea ce vreau să vă spun și să vă asigur este că sprijinul financiar și tehnic va fi considerabil, practic exponențial mai mare decât ceea ce am avut în ultimii ani. În primele 3 luni deja, ODA a acordat mai mult de 136 de contracte la diferite companii. Noi încercăm să oferim un sprijin constant, iar până la sfârșitul anului sperăm ca această cifră să se dubleze.

Republica Moldova va beneficia de numeroase oportunități odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în special, pentru sectorul de afaceri, care va avea acces la piața blocului comunitar, a menționat ofițerul de programe de la Delegația UE, în Republica Moldova, Miroslav Bozic. El a adăugat că statele membre vor continua să sprijine dezvoltarea țării noastre. Urmează mesajul tradus.

Vin aici cu exemplul altor țări mai mici, precum Slovenia și Croația. Acestea au aderat la Uniunea Europeană și la piața unică și au văzut un impact pozitiv asupra dezvoltării lor. Dacă ne uităm la cifre, observăm că două treimi din exporturile Moldovei merg către Uniunea Europeană, iar 50% din importuri provin din statele membre ale Uniunii Europene. Prin urmare, integrarea Moldovei la Uniunea Europeană și piața unică este deja într-un stadiu avansat. Imaginați-vă ce se va întâmpla atunci când această integrare va fi și mai profundă. În esență, acest proces înseamnă oportunități, oportunități și încă o dată oportunități.

Fondurile oferite de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană vor fi direcționate către diverse proiecte de dezvoltare, implementate prin programele ODA, cum sunt cele privind Transformarea Digitală, de Retehnologizare sau Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și PARE 1+2.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult