Justiție

Veaceslav Platon, în custodia autorităților britanice. Cererea de extrădare urmează să fie examinată în aprilie

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se află în custodia autorităților britanice. Potrivit Procuraturii Generale, la mijlocul lunii aprilie, instanțele din Marea Britanie vor demara examinarea cererii de extrădare depuse de autoritățile de la Chișinău.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut pe 13 martie în Marea Britanie, în baza demersului procurorilor de la Chișinău din toamna anului 2024. Politicianul urmează să fie predat instituțiilor de drept din țara noastră pentru a răspunde acuzațiilor ce i se aduc.

Veaceslav Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Reținerea acestuia este doar începutul unui proces complex care ar putea dura luni sau chiar ani de zile, potrivit experților în justiție. Aceștia susțin că procedurile de extrădare sunt adesea îndelungate și presupun analize riguroase din partea instanțelor britanice, care vor trebui să decidă dacă Platon poate fi predat Chișinăului și dacă i se vor respecta drepturile fundamentale în țară. În plus, cererea de azil politic depusă de Platon în Marea Britanie ar putea deveni un obstacol în procesul de extrădare. Dacă aceasta va fi aprobată, autoritățile britanice vor refuza automat transferul său în Republica Moldova, susțin specialiștii.

Cine este Veaceslav Platon?

Veaceslav Platon este un om de afaceri moldovean cunoscut pentru implicarea sa în diverse scheme financiare de amploare și pentru multiplele dosare penale care i-au marcat cariera. Acesta deține cetățenia a trei state: Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă. De-a lungul carierei sale, a ocupat funcții publice în instituțiile statului, inclusiv cea de consilier municipal și de deputat în Parlament, dar acestea au fost, de regulă, de scurtă durată.

Imaginea sa publică este cea a unui om de afaceri și bancher controversat, fiind legat de-a lungul anilor de mai multe instituții financiare din Republica Moldova. În unele cazuri, Platon a deținut acțiuni, iar în altele a exercitat controlul din umbră asupra acestor entități.

Potrivit RISE Moldova, în perioada 2004-2016, Platon a deținut cel puțin 16 pașapoarte: opt rusești, șase moldovenești, dintre care două diplomatice, și două ucrainene sub numele de Vyacheslav Kobalyev. Unul dintre aceste pașapoarte ucrainene s-a dovedit a fi fals.

Acuzații, închisoare și la libertate, în Marea Britanie

Platon a devenit cunoscut pentru rolul său în schema „Russian Laundromat”, prin care au fost transferate ilegal miliarde de dolari din Rusia prin bănci din Republica Moldova. În 2016, a fost arestat în Ucraina și extrădat în Republica Moldova, unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în frauda legată de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Acest caz, cunoscut sub numele de „furtul miliardului”, a afectat grav sectorul financiar al țării.

În 2020, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că procesul lui Platon s-a bazat pe dovezi falsificate, ceea ce a dus la eliberarea sa.

În vara anului 2021, Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova. Plecarea sa a generat un val de critici la adresa Procuraturii Generale, instituție condusă în acea perioadă de Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general, a cărui demisie era solicitată cu insistență, a declarat la acea vreme că nu exista nicio interdicție legală pentru Platon de a părăsi țara, dar a avertizat că, în cazul în care acesta nu va reveni în termen scurt și nu se va prezenta în fața instanței, va fi dat în urmărire internațională. În același an, Platon a solicitat azil politic în Marea Britanie, unde s-a refugiat după ce a părăsit Republica Moldova.

Politică

În primăvara anului 2024, în ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Platon a anunțat, din Marea Britanie, că a înființat propriul partid politic - „Fenix Moldova”. El promitea atunci să „scoată țara din mlaștină” și să contribuie la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Conform datelor depuse la Agenția Servicii Publice, președintele partidului lansat de Platon este Nicolae Boicu.

Formațiunea politică nu a înaintat niciun candidat la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Cu toate acestea, jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil, a candidat independentă la funcția de președinte al țării. Ea a acumulat doar 9 mii (0,61%) de voturi.

CITEȘTE ȘI:

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult