Pesta porcină la Roșcani: Sătenii spun că nu mai pot suporta mirosul de descompunere a leșurilor de animale înhumate

Epidemia de pestă porcină afectează piața de carne din Republica Moldova, situația este însă sub control. În cadrul unei ședințe la Guvern, producătorii de carne și mezeluri au menționat necesitatea diversificării surselor de procurare a cărnii. Între timp, locuitorii satelor Roșcani și Calfa din raionul Anenii Noi sunt în continuare nemulțumiți de alegerea locului pentru înhumarea porcilor. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că peste jumătate din porcii infectați cu pestă au fost înhumați.

„Azi dimineață, de exemplu, chiar ieșind din casă, era un miros imposibil. Copilul am fost nevoită să-l trimit la bunei, pentru că aici este imposibil să stea copilul.”

„De la ora șase dimineață am stat în casă până la opt, nu puteam să merg la policlinică. Noi am fost la proteste, nu ne aude și nu ne vede nimeni.”

„Foarte rău, trebuia să pregătească alte metode, mai contemporane. Când bate vântul de la complex, se simte, nici vorbă nu poate să fie.”
Mihail Comanac este singurul care locuiește în apropierea gropii unde sunt înhumați porcii. Bărbatul spune că este nevoit să îndure mirosul de putrefacție.

„Noi zi și noapte stăm în otravă, aerul e poluat și aerul tot e otravă. Noi deja nu mai știm la cine să ne mai adresăm. Noi tot timpul ne îmbolnăvim, stăm cu pastilele sub cap, mereu avem dureri de cap și plămânii s-au umplut cu miros neplăcut de porci. Acum poți să spui că de zece ori s-a dublat, putoarea e și mai mare decât a fost.”
Primarul satului Roșcani, Constantin Morari, spune că a făcut mai multe demersuri la instituțiile responsabile pentru a afla nivelul de poluare a mediului.

Sunt ridicate mai multe întrebări ce țin de analiza apei. Chiar astăzi am solicitat și vor fi prelevate probe de apă din mai multe puncte atât din localitatea Roșcani, cât și din localitatea Calfa Nouă pentru a fi prelevate ulterior pe parcursul anilor pentru a vedea dacă apele nu sunt afectate, așa cum ni se comunică.
„Din procesul lichidării focarului, acum circa 65 de procente din animale sunt deja eradicate. Din discuțiile pe care le-am avut în teritoriu, acest deranj mai mult este cauzat de mirosul produs de gunoiul de grajd din procesul tehnologic din activitatea fermei. În zona respectivă, predominanța vânturilor nu sunt spre localitate”, afirmă directorul adjunct al ANSA, Alexandr Manciu.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, situația privind aprovizionarea cu carne de porc a populației este sub control, deși este înregistrată o anumită criză.
„Agenții economici care dispun de ferme autorizate sanitar-veterinar fac față cerințelor și cererii pe piață de carne de porc, dar, dacă discutăm cu aprovizionarea zi de zi, procesatorii au declarat că, în săptămâna trecută și săptămâna aceasta, au simțit o criză. Pe următoarele patru, cinci săptămâni, perioada până la sărbătorilede Paști, vor putea face față cerințelor pe piață”, menționează secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Iurie Scripnic.
De la începutul anului, în Republica Moldova au fost depistate peste 30 de focare de pestă porcină. Nouă sunt în proces de eradicare.
CITEȘTE ȘI:
- Peste două mii de porci au fost deja sacrificați în Roșcani pentru a combate focarul de pestă porcină
- Pestă africană la o fermă din Anenii Noi. Peste 65 000 de porci bolnavi vor fi sacrificați
- Încă un focar de pestă porcină: porci sacrificați la Copceac
- Trei focare de pestă porcină africană și unul de rabie, înregistrate pe teritoriul R. Moldova