Revista presei // Corectitudinea desfășurării alegerilor parlamentare, pe agenda Consiliului Suprem de Securitate

Presa națională relatează despre măsurile întreprinse la nivelul instituțiilor de stat pentru a asigura corectitudinea desfășurării alegerilor parlamentare din toamnă. Instituțiile mass-media fac publice noi date ale sondajelor de opinie care arată o creștere a sprijinului pentru integrarea europeană a RM. Tot din presă aflăm că guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, a fost reținută, marți seară, la Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce încerca să fugă din Republica Moldova.
Mai multe publicații scriu despre ședința Consiliului Suprem de Securitate convocată de președinta Maia Sandu pentru a spori măsurile de protecție a alegerilor în fața manipulării și a riscurilor cibernetice. Instituțiile de stat au prezentat rapoarte detaliate despre măsurile luate pentru a asigura un scrutin liber și corect, transmite Ziarul Național. Un subiect important al discuției a fost combaterea finanțării ilicite a partidelor și a campaniilor electorale, notează publicația.
Între timp, mai multe publicații relatează că procurorii au finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința bașcanei găgăuze Evghenia Guțul și a secretarei din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, Svetlana Popan. Evghenia Guțul este acuzată că în perioada 2019-2022, fiind secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare și Control al fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, ar fi participat la introducerea sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre, amintește Ziarul de Gardă.
Iar TVR Moldova relevă că Guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, a fost reținută, marți seară, pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce încerca să fugă din Republica Moldova.
Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede cinci forțe politice, transmite NewsMaker, care observă în însă că niciun partid sau bloc electoral nu ar obține majoritatea mandatelor. Potrivit datelor companiei iData, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi – 27,3%. Acesta este urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) cu 12,5%, blocul politic „Victorie”, controlat de politicianul fugar Ilan Șor – 11,7%, blocul Alternativa, creat de Ion Ceban, Ion Chicu, Alexandr Stoianoglo și Mark Tkaciuk – 6,1%, formațiunea „Partidul Nostru”, condusă de Renato Usatîi – 3,9%.
Agenția IPN notează între timp că numărul susțintorilor aderării RM la UE a înregistrat o creștere, depășind 58%. Potrvit datelor Barometrului iData, 32,5% s-ar opune aderării Republicii Moldova la UE, în timp ce 9% au spus că sunt indeciși. Deși ponderea celor care sunt proeuropeni a crescut, distribuția lor geografică nu s-a schimbat mult. Cei mai mulți proeuropeni sunt în Chișinău și în centrul țării, iar cei mai puțini - la Comrat și Bălți, remarcă agenția IPN.
Risc de criză a cărnii de porc în preajma Paștelui: Măsurile Guvernului pentru protejarea sectorului, titrează portalul Vocea Basarabiei. Procesatorii au tras un semnal de alarmă privind riscul de a nu avea suficientă carne de porc provenită din fermele autohtone, din cauza virusului pestei porcine africane care a afectat în mod semnificativ producția locală, notează aceeași publicație.
Nimicirea în masă a porcilor în contextul focarelor de pestă porcină la o fermă din Roșcani a afectat sectorul producției de carne proaspătă, constată ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, în cadrul unei emisiuni la Agora. Ministra menționează că procesatorii de carne s-au adunat în discuții și că îngrijorările sunt premature, fiind căutate soluții.
Rata de promovare la pretestarea națională la matematică a crescut, dar persistă diferențe semnificative între raioane, titrează Moldpres. În urma evaluării testelor, aproximativ 58% dintre elevi au obținut note de promovare, ceea ce înseamnă că 6 din 10 elevi au trecut pretestarea. Comparativ cu testarea din noiembrie 2024, rata de promovare a crescut de la 44% la 58%, ceea ce indică o îmbunătățire a pregătirii elevilor. Totuși, rezultatele variază considerabil în funcție de raion, notează autorul artocolului. Municipiul Chișinău înregistrează cea mai mare rată de promovare, de aproximativ 71%, în timp ce raionul Râșcani are cel mai scăzut procent, de doar 33%. De asemenea, în 13 raioane și municipii au fost identificate instituții de învățământ cu o rată de promovare de 100%, observă Moldpres.
Clădirile și căminele studențești a 16 instituții de învățământ vor fi renovate și eficientizate energetic, transmite TV8. Resursele vor fi alocate în baza unui acord pentru un grant nerambursabil în valoare de 38,7 milioane de euro, notează instituția de presă.