Politic

Lege nouă pentru agenții imobiliari: mai multă transparență pentru cumpărători

Cetățenii moldoveni care vor să cumpere bunuri imobile vor avea acces mai ușor la informații despre comisioane, evoluția prețurilor pe piață, starea acestora, dar și despre profesionalismul agentului imobiliar. Toate acestea sunt prevăzute într-un proiect de lege propus de deputații PAS Radu Marian și Marina Morozova. Potrivit lui Radu Marian, inițiativa legislativă își propune să răspundă la numeroase sesizări ale cetățenilor privind comportamentul unor agenți, care nu dau dovadă de transparență în stabilirea prețurilor, cer comisioane ascunse sau listează aceleași imobile la prețuri diferite pe diverse platforme.

Cred că proiectul va spori încrederea consumatorilor în această industrie, pentru că oferă mai multă transparență. Altfel spus, ei dispun de informații clare despre costuri, comisoane, prețul imobilului, condițiile contractului, ceea ce conferă mai multă credibilitate acelorași agenți imobiliari. Cred că a fost primit bine de public și eu, din discuțiile pe care le-am avut cu agenții imobiliari profesioniști, ei la fel susțin conceptul acestui proiect, de cei care își fac treaba onest”, a spus Radu Marian la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Inițiativa mai prevede crearea unui Registru electronic de stat al Tranzacțiilor Imobiliare, unde vor fi introduse informații despre prețurile imobilelor, comisioanele percepute și agenții imobiliari autorizați. Această platformă va fi disponibilă în decurs de aproximativ un an, susține deputatul PAS.

Va fi un registru public, ușor accesibil, unde agenții vor avea obligația să introducă informațiile relevante. În prezent, există site-uri care oferă aceste date, dar sunt haotice. Noi vrem o platformă organizată și clară”.

Agentul imobiliar va fi obligat, de asemenea, să presteze servicii doar în baza unui contract încheiat cu clientul, în formă scrisă, în care să fie specificate clar drepturile și obligațiile fiecărei părți. De asemenea, agentul imobiliar va fi obligat să ofere bonuri de plată pentru toate serviciile, în conformitate cu contractul semnat, și să raporteze activitatea sa economică.

Scopul legii privind activitatea agenților imobiliari este să facă ordine pe piața imobiliară, protejând în acest fel atât vânzătorii, cât și cumpărătorii de anumite abuzuri din partea unor agenți care nu au pregătirea și profesionalismul necesare pentru a presta servicii de calitate, susține expertul Victor Cernomorcenco.

În această lege sunt prevăzute mai multe beneficii. În primul rând, agenții imobiliari vor trebui să fie autorizați. Deci, nu oricine va mai putea spune că este agent imobiliar. Pentru a lucra legal, va fi nevoie să urmezi niște cursuri și să obții un certificat. Practic, se introduce o formare profesională obligatorie.

Un element esențial prevăzut de proiectul de lege este crearea Registrului Național al Agenților Imobiliari autorizați. Acesta va permite cetățenilor să verifice online dacă o persoană care se prezintă drept agent imobiliar are dreptul legal de a desfășura o asemenea activitate. Totodată, Cernomorcenco susține că legea include și sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor, ajungând până la suspendarea certificatului de agent imobiliar, ceea ce va descuraja eventualele comportamente abuzive.

Se va ridica standardul de calitate, ceea ce este foarte bine. Așadar, agenții neprofesioniști se vor gândi de două ori înainte să comită un abuz, iar acest lucru va descuraja comportamentele iresponsabile.

Întrebat dacă proiectul de lege urmărește și o eventuală diminuare a prețurilor la locuințe, expertul a precizat că prețurile sunt influențate de factori economici, între care cererea ridicată și oferta scăzută. „Dacă ne uităm la date, în ultimii trei ani, au fost date în exploatare doar 10.500 de locuințe noi în Chișinău și suburbii, comparativ cu perioada 2019–2021, când am avut peste 21.000. Deci oferta este mică, iar cererea e mare”, a conchis el.

Potrivit autorilor, astfel de reglementări se regăsesc în țări precum Norvegia și Danemarca, iar o inițiativă similară este discutată și în Parlamentul României.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult