Martirii basarabeni, comemorați în ajunul Zilei Unirii Basarabiei cu România. Ilie Bolojan: „Să păstrăm vie memoria celor care au luptat pentru idealul unității naționale”

Cu o zi înainte de marcarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat la o slujbă de pomenire a marilor personalități basarabene care au contribuit la înfăptuirea acestui act istoric. Evenimentul a avut loc la Mănăstirea Cernica, acolo unde sunt înmormântați mai mulți membri ai Sfatului Țării.
Ilie Bolojan a depus coroane de flori la mormintele lui Gurie Grosu, Pantelimon Halippa, Daniel Ciugureanu și Ioan Pelivan, exprimându-și respectul față de jertfa și contribuția acestora la idealul unității naționale.
„Mulțumesc Preasfințitului Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Părintelui Arhimandrit Vasile Pârjol, Starețul Mănăstirii Cernica, și domnului Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, pentru participarea la eveniment și pentru că, an de an, păstrează vie memoria celor care au luptat pentru idealul unității naționale”, a scris Ilie Bolojan.
La 27 martie se împlinesc 107 ani de când, în 1918, Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România, aceasta fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești - Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina - spre sfârșitul anului 1918, fiind creată astfel România Mare.
Unirea a fost votată de Sfatul Țării, care s-a întrunit în ședință solemnă la Chișinău. La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Moldovenești, Daniel Ciugureanu, toți membrii guvernului și primul-ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.
Pe 27 martie, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”. Declarația de unire se încheia cu cuvintele: „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”.
Pentru Unirea Basarabiei cu România au votat 86 de membri ai Sfatului Țării, au fost trei voturi contra și 36 de abțineri. În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț, președinte, Pan. Halippa, vicepreședinte, și Ion Buzdugan, secretarul Sfatului Țării.



