Corespondență Dan Alexe // „Pacea impusă cu forța”: summit la Paris; Franța preia conducerea coaliției pentru Ucraina
Președintele francez Emmanuel Macron îi va găzdui joi, 27 martie, pe liderii din coaliția țărilor care doresc să participe la apărarea Ucrainei ("Coalition of the Willing"), întâlnirea de la Paris concentrându-se pe sprijinul militar pe termen scurt pentru Kiev și pe garanțiile de securitate pe termen lung „pe care armatele țărilor europene le pot oferi”, cum a spus Macron.
Participanții vor analiza și faptul că Putin a spus că dorește ca aliații Ucrainei să nu mai trimită arme Kievului, asta ca fiind o condiție prealabilă pentru pace – o cerere pe care liderii UE au părut să o respingă în concluziile summitului de săptămâna trecută, concluzii convenite de 26 de țări UE, mai puțin Ungaria lui Viktor Orban.
Europa, lăsată singură și marginalizată de SUA, încearcă să se arate combativă și să ocupe rolul de principal sprijinitor militar și financiar al Ucrainei. Oricum, chiar și din punct de vedere pur financiar, Europa a fost până acum principalul sprijinitor al Ucrainei, mult mai mult decât SUA.
Deja miercuri seară la Paris, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron a anunțat un nou sprijin financiar francez pentru Kiev de două miliarde de euro. Astăzi, joi, 27 martie, delegații din 31 de state vor discuta garanțiile de securitate pentru Ucraina.
Președintele francez a anunțat așadar, miercuri seara, că Franța va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de două miliarde de euro, sub formă de muniție, vehicule blindate și rachete antitanc și antiaeriene. Este vorba de rachete Mistral, tancuri si muniții teleoperate, drone etc. De asemenea, președintele francez a cerut Rusiei să accepte o încetare a focului de 30 de zile fără „precondiții”, acuzând Moscova că adaugă „noi precondiții” peste acordul încheiat sub o formă vagă prin intermediul Statelor Unite.
Discuțiile dintre Macron și Zelenski s-au concentrat și pe crearea unei forțe de menținere a păcii, odată ce se va ajunge la un veritabil acord de încetare a focului. Scopul va fi „prevenirea oricărei dorințe a Rusiei de a relansa agresiunea împotriva Ucrainei”, a explicat Volodimir Zelenski.
Emmanuel Macron a insistat că această forță ar fi „ca o rezervă strategică” și mai degrabă ar putea fi numite trupe ONU, iar nu europene. Macron a spus totuși, insistând pe această formulă: “Pacea impusă cu forța”, că dacă trupele internaționale, franceze sau britanice, ar fi atacate de Rusia, este “evident” că ele ar trebui să se apere militar, ca într-un război adevărat.
Treizeci și unu de lideri mondiali se reunesc așadar joi la Paris, la invitația lui Emmanuel Macron, pentru un summit dedicat păcii și securității în Ucraina. Alături de țările Uniunii Europene (UE), vor participa mai mulți aliați din NATO, precum Regatul Unit, Canada și Norvegia.
Sub presiunea lui Donald Trump, Ucraina acceptase să pună în aplicare două acorduri negociate de americani la Riad cu Kiev și Moscova pentru a pune capăt atacurilor împotriva infrastructurilor energetice ale acestora din Marea Neagră.
Dar Kremlinul a clarificat imediat că acordul Mării Negre era condiționat de ridicarea anumitor sancțiuni occidentale, pentru a-și facilita propriile exporturi de cereale și îngrășăminte. Kievul a negat însă că au fost discutate astfel de condiții. Comisia Europeană a mai declarat că restricțiile privind comerțul cu produse agricole rusești impun retragerea trupelor ruse din Ucraina ca o condiție prealabilă. Pentru moment, este „mult prea devreme” să vorbim despre ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei, a declarat Emmanuel Macron.
„Pacea impusă prin forță nu înseamnă începerea eliminării sancțiunilor”, a insistat Macron. „Rusia nu poate avea vreun cuvânt de spus aici și nu poate dicta condițiile păcii”, a adăugat șeful statului francez.
Acest summit va fi al treilea de acest gen de când Parisul și Londra au lansat, în februarie, o „coaliție a voluntarilor” pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate în cazul unui armistițiu. De atunci, formatul a fost extins și au avut loc întâlniri ale experților tuturor participanților pentru a începe operațiunile de planificare.
Pentru europeni și aliații lor, armata ucraineană rămâne prima linie de apărare a Ucrainei, dar și a Europei însăși. Liderii vor discuta despre cum să dezvolte forțele ucrainene pentru a le menține în situația de a descuraja agresiunea rusă.