Economic

Asociațiile de business din R. Moldova propun optimizări fiscale și vamale pentru anul viitor

Optimizarea sistemului fiscal, eficientizarea procedurilor vamale și crearea unui mediu de afaceri mai predictibil și favorabil investițiilor, au fost printre principalele subiecte abordate de asociațiile de business din Republica Moldova la o ședință dedicată colectării propunerilor pentru politicile bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2026. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

Întrunirea și-a propus să centralizeze ideile și sugestiile comunității de afaceri pentru a îmbunătăți cadrul legislativ și a stimula creșterea economică. Astfel, reprezentanții diverselor asociații de business au avut oportunitatea să își expună viziunile și preocupările, vizavi de politicile economice ale țării. Asociațiile de transportatori în regim de taxi au cerut autorităților să revadă tarifele după ce asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) a fost majorată cu 300%m iar ei suportă pierderi. De asemenea, s-a discutat despre piața ilicită a produselor de tutun, problemele industriei de zahăr, precum și restituirea TVA în agricultură.

„Venim cu rugăminte de a ameliora regulamentului de obținere al autorizației pentru cânepă și de a grăbi această procedură”;

„Businessul își dorește o predictibilitate fiscală, să avem norme care sunt elaborate calitativ, să nu fie modificate cel puțin pe perioada fiscală”.

Asociațiile și-au prezentat recomandările din domeniile pe care le reprezintă, acestea urmând să fie transmise autorităților, susține expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

„Agricultura a ridicat mai multe probleme, începând de la sistemul de irigare, subvenționare, accizele. Și uitați-vă aici, la restituirea accizelor în agricultură, este strâns legată de accizele la drumuri, deoarece nu restituim la agricultură, nu mărim la drumuri. Au fost reprezentanții drumarilor care ne-au spus problemele lor. Noi vom prezenta vinerea viitoare un rezumat și prima recomandare este să nu inventăm bicicleta, ne uităm la frații români, luăm de acolo și venim la noi. Și cu un subiect care tot am primit materiale este, eu îl numesc produsele sensibile. Noi de fiecare dată când ne apropiem de subiectul cum ar fi băuturile alcoolice, explicăm întotdeauna de ce discutăm acest subiect, deoarece este foarte vulnerabil din punct de vedere a fiscalităților și comerțului ilicit”.

Precizăm că, Ministerul Finanțelor a inițiat procesul de colectare a propunerilor privind politicile fiscală și vamală pentru anul 2026, cu obiectivul de a respecta calendarul bugetar și de a adopta proiectul de lege în termenul stabilit, până în luna iulie.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult