Externe

Corespondență Dan Alexe // Paris: capitala anti-Putin… iar Rusia rămâne exclusă din sistemul bancar SWIFT

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected

    La încheierea summitului a 31 de țări dedicat Ucrainei, care a avut loc la Paris joi, 27 martie, Emmanuel Macron și britanicul Keir Starmer au apărut ca liderii principali ai unei coaliții menite să apere Ucraina începând din momentul — foarte previzibil — în care Donald Trump se va retrage cu totul.

    Pe lângă sprijinul militar permanent ce va fi acordat în continuare Ucrainei din partea Europei, Macron anunță că el și britanicul Keir Starmer, șefii celor două puteri nucleare ale Europei, își trimit șefii de stat-major, împreună cu alții din multe țări europene (nu-i nevoie de unanimitate aici, a spus Macron, fără a numi putinista Ungarie) pentru a pune pe picioare la Kiev structura viitoare a trupelor (“forces de réassurance”) europene.

    Misiunea militară europeană discutată de 31 de țări la Paris va fi sub conducere franco-britanică, fără a avea nevoie de vreo binecuvântare din partea UE, NATO, SUA sau a Rusiei. „Ucraina e o țară suverană care n-are nevoie de acordul nimănui pentru a invita trupe străine pe teritoriul ei”, a spus Emmanuel Macron. Cu atât mai puțin de acordul Rusiei, care a adus deja mii de nord-coreeni ca să-i folosească drept carne de tun…

    Și, desigur, UE, pe lângă că se organizează militar și sprijină Ucraina, menține și totalitatea sancțiunilor impuse Rusiei. Iar aici vine partea pe care partizanii ridicării sancțiunilor impuse Rusiei nu o prevăzuseră: — Putin s-a străduit mult pe lângă Trump, cerându-i ca băncilor rusești (în special celei agricole, Rosselhozbank / Россельхозбанк) să li se permită din nou accesul la sistemul internațional de plăți SWIFT, cel pe care îl cunoaște oricine face plăți interbancare altfel decât prin depunerea de genți de cash la ghișeu…

    Aici intervine ironia: — Trump i-o fi promis poate ceva lui Putin… dar sistemul SWIFT este o creație europeană, belgiană, a fost adaptat de mai toate băncile din lume, iar sediul SWIFT, principalul sistem mondial de plăți, din care Rusia e exclusă, se află la Bruxelles (mai precis în orășelul de suburbie La Hulpe) și este supus dreptului UE.

    Alfel zis, Trump poate să-i propună lui Putin orice, dar Rusia tot izolată bancar rămâne, iar diplomații ruși vor umbla în continuare cu valize burdușite cu teancuri de bancnote legate cu elastic.

    Ce este SWIFT

    SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este așadar sistemul de schimburi și plăți interbancare internaționale.

    SWIFT a creat, de pildă, printre altele, celebrul cod IBAN prin care se identifică electronic fiecare bancă din lume, precum și codul BIC, care mai e numit și „cod Swift” (“swift” însemnând în engleză „rapid”).

    SWIFT nu este așadar o bancă, ci mai degrabă un sistem de mesagerie. Rețeaua funcționează prin cabluri transatlantice, iar conținutul serverelor nu este identic, anumite date fiind stocate doar pe unul sau altul din ele.

    Desigur, plățile internaționale pot continua și în afara SWIFT, efectuate de entități dornice să treacă prin alte circuite, însă eficacitatea și rapiditatea sunt atunci cu mult reduse. Iranul, de pildă, a fost exclus din SWIFT vreme de câțiva ani, dar asta nu a fost o lovitură fatală pentru economia republicii islamice.

    Unul din marile avantaje ale rețelei și sistemului SWIFT, în afară de rapiditate și securitate, mai este și trasabilitatea totală. Nici una din părți nu poate nega că a efectuat sau a primit o tranzacție.

    Sigur, deconectarea nu înseamnă neapărat imposibilitatea de a efectua plăți internaționale. Se revine însă la sistemul de dinainte de SWIFT, de acum mai bine de o jumătate de secol, când confirmarea unei plăți făcute direct între bănci se făcea… prin fax.

    Dan Alexe

    Dan Alexe

    Autor

    Citește mai mult