Social

Protest la nodul feroviar Basarabeasca: salariile întârziate, cresc nemulțumirile. Cum răspunde administrația CFM

Angajați ai nodului feroviar de la Basarabeasca au protestat din nou astăzi, cerând achitarea salariilor restante pentru ultimele șase luni. Mai mult, feroviarii cer intervenția statului pentru a remedia situația din domeniu. Angajații CFM spun că vor continua protestele în cazul în care revendicările lor nu vor fi auzite. De cealaltă parte, administrația Căilor Ferate spune că a început achitarea salariilor pentru luna septembrie și că treptat vor fi stinse și celelalte restanțe.

La nodul feroviar de la Basarabeasca activează 1200 de angajați. Pentru o bună parte dintre ei, acesta a fost singurul loc de muncă de-a lungul anilor. Oamenii spun că situația este și mai complicată pentru familiile în care ambii soți muncesc în cadrul întreprinderii.

„Muncesc la Căile Ferate de 20 de ani. Și soțul muncește în cadrul întreprinderii, pentru că suntem de aici din Basarabeasca. Nu am vrea să plecăm, totuși sunt 20 de ani de muncă, avem un colectiv bun, dar avem impresia că ne scufundăm”, a relatat Valentina Sokolov, angajată CFM.

„Avem nevoie urgentă de ajutor, se cer măsuri imediate. Dacă autoritățile nu vor interveni pentru a remedia situația lucrurile nu vor mai putea fi salvate”;

„În această iarnă, mulți angajați au lucrat în frig, în lipsa agentului termic. Și asta pentru că întreprinderea nu a avut bani să achite facturile pentru gazele naturale. Toți înțelegem că asta înseamnă încălcarea dreptului la condiții decente de muncă și a securității muncii”, au spus angajați de la CFM.

Sindicatele de ramură spun că administrația întreprinderii ar trebui să găsescă de urgență soluții, în caz contrar, o altă problemă cu care se va confrunta va fi lipsa de personal.

„1200 de oameni trăiesc fără salarii. Este un raion, unde majoritatea muncesc la Căile Ferate, dar nu putem face transferuri și nici nu putem cumpăra nimic. Comerțul practic s-a stopat, pentru că totul depinde de activitatea feroviară”, a declarat Iurie Uzun, președintele sindical Basarabeasca.

De cealaltă parte, conducerea Căilor Ferate spune că salariile vor fi achitate treptat și că se va purcede și la stingerea datoriilor față de prestatori.

„Astăzi a fost transferat salariul pentru luna septembrie către două filiale. Dacă ne vom mișca în acest ritm, atunci putem spune că am oprit declinul și că situația se va stabiliza. În continuare, vom purcede la achitarea datoriilor nu doar față de salariați, dar și față de alți agenți economici”, a declarat Sergiu Cotelnic, director interimar CFM.


Amintim, „Calea Ferată din Moldova” se confruntă cu un șir de probleme care periclitează activitatea întreprinderii. Pentru a redresa situația în domeniu, Guvernul își propune să relanseze activitatea CFM prin investiții în infrastructură. Astfel, anual, statul ar putea aloca, timp de cinci ani, 400 de milioane de lei pentru întreținerea și modernizarea rețelei feroviare, în baza unui contract multianual care urmează a fi semnat între Ministerul Infrastructurii și Calea Ferată din Moldova, în urma unor consultări publice.

Problemele financiare ale întreprinderii Calea Ferată din Moldova au început în 2009, când transportul de mărfuri a scăzut de peste două ori. Declinul a urmat și în 2016, iar în 2022, situația s-a agravat și mai mult, când tranzitul feroviar din Ucraina s-a redus drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor CFM și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni. În plin regres financiar și cu datorii la salarii de milioane de lei, CFM a decis să instituie, din septembrie 2024, un program de patru zile lucrătoare pe săptămână. Întreprinderea își motiva atunci decizia prin scăderea semnificativă a volumului de transport de mărfuri. În încercarea de a reduce povara financiară și de a achita parțial datoriile salariale, CFM a scos la licitație, pe parcursul anului trecut, vagoane și piese vechi, însă măsurile s-au dovedit a fi insuficiente pentru redresarea situației economice.

Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor CFM și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni.

Citește mai mult