Acțiune de împădurire la Pîrîta: elevi și studenți au sădit mii de plopi canadieni

Într-un gest de responsabilitate ecologică, mai mulți elevi, studenți și profesori din Chișinău și Dubăsari au participat la o acțiune de plantare de copaci pe malul Nistrului. În satul Pîrîta aceștia au sădit peste patru mii de plopi canadieni, în încercarea de a contribui la regenerarea vegetației din zonă.
„Noi plantăm copaci pentru un aer mai proaspăt. Este vorba aia – în viață trebuie să plantezi un copac, să sapi o fântână și să construiești o casă. Noi am început cu plantarea copacilor și cred că o să ajungem curând și la fântână”, a spus una dintre participante.
Tinerii au muncit în echipă și au învățat cum se plantează corect un copac. „Ținem copacul ca să nu stea pe o parte, ca să crească drept în sus. După ce îl udăm, o persoană pune pământ în gaură, astupăm, batem, apăsăm ca să se țină bine”.
„Îmi place să ajut așa într-o echipă și este o experiență nouă și frumoasă.”
Acțiunea a fost apreciată și de cadrele didactice implicate: „Este spre binele nostru. Este planeta noastră, este țara noastră. Cum o așezăm, așa vom trăi. Dacă nu noi, atunci cine?”, a spus Olga Chicu, prodecan la ASEM.
„Eu ca matur îmi dau seama că asta este necesar. Posibil, peste ani și ei o să înțeleagă cât de important a fost că noi am venit aici și am încercat să înverzim”, a afirmat Zinovia Toacă, decan ASEM.
Pentru a se asigura că puieții se vor prinde, responsabilii utilizează tehnologii moderne atât pentru stropire, cât și pentru monitorizarea umidității.
„În pământ am instalat senzorul de umiditate sol și el se conectează la panoul solar astfel ca el să lucreze permanent. Este un aparat de fotografiat care în fiecare zi trimite câte o fotografie și în paralel numără insectele și ne anunță ca deja este necesar de a face stropire”, a relatat expertul în digitalizare, Petru Copacinschi.
„Primele stropituri se pot face cu metoda tradițională, cu tractorul, dar când cultura este mare, să nu o călcăm, să nu pierdem din roadă, e mai bine de stropit cu drona”, a menționat Nicolae Bulhac, pilot de drone agricole.


În satul Pîrîta au fost plantați 4000 de plopi canadieni pe o suprafață de aproape patru hectare.
„După tehnologiile pe care le facem noi, puietul de doi ani, de talie înaltă, obligatoriu trebuie udat. Avem tractoare, avem apă, obligatoriu câte o căldare de apă turnăm ca să avem o prindere și o reușită mai bună”, a conchis Petru Burlac, șeful Ocolului Silvic Grigoriopol.
În cadrul Programului Național de Împădurire „Generația Pădurii", este planificat ca până în 2032 să fie plantate în Republica Moldova 145 de mii de hectare de pădure. În prezent, rata de împădurire a țării este de doar 11 la sută.