Economic

Prognoze sumbre pentru recolta de porumb din cauza unei posibile secete. Exporturile sunt în continuă scădere

Exportul de porumb a scăzut cu 79% în perioada iulie 2024 - februarie, curent, față de anii precedenți, totalizând doar 74 de mii de tone, din cauza că recolta a fost compromisă de secetă. Deși în prezent țara noastră nu se confruntă cu un deficit de porumb, stocurile depășind 500 de mii de tone, mulți fermieri nu se grăbesc să-și vândă roada, așteptând să crească prețurile la nivel regional. Valoarea medie de 4,27 lei pe kilogram este prea mică, pentru a obține un profit semnificativ.

Porumbul a fost cel mai afectat de secetă, fapt care a dus la reducerea exporturilor, acestea totalizând doar 74 de mii de tone în acest sezon, potrivit datelor furnizate de expertul în agricultură, Iurie Rija. Principalele destinații au fost România, Turcia și Elveția.

Cererea pentru porumb este întotdeauna mare, la procesatorii locali care extrag etanol, și la crescătorii de păsări și porci. Competitivitate este, mai ales că Turcia a ridicat recent interdicția de a importa porumb, grâu și floarea-soarelui, excluzând, desigur, taxele. Speranța este că piața va fi bună, iar aceasta va crea beneficii și condiții avantajoase pentru vânzare.

Dacă exporturile de porumb din Republica Moldova au cunoscut un declin accentuat, importurile au înregistrat o reducere și mai mare, ca urmare a obligației de licențiere a importurilor, care a intrat în vigoare din luna octombrie 2023. Potrivit lui Iurie Rija, măsura dată a limitat accesul la porumbul de import, care anterior era introdus în cantități considerabile. Spre exemplu, în 2022, Republica Moldova a importat peste 73 de mii de tone de porumb, iar în 2023, volumul a fost doar puțin peste de 33 de mii de tone. Însă, odată cu introducerea licențierii, importurile au scăzut, cantitatea a ajuns la doar 113 tone în perioada 1 ianuarie – 11 martie curent. Iurie Rija a adăugat că perspectivele rămân sumbre și în acest an.

Avem încă șase luni până la noul sezon. Nu se știe dar se vehiculează informații meteo că iarăși se așteaptă secetă și tot așa mai departe. Sigur, fermierii care au putere financiară preferă să păstreze porumbul, care este totuși un activ. De aceea, dacă au spații de depozitare și nu suportă cheltuielile în toată această perioadă, pentru că în ultimul timp tendințele pieței sunt ca prețul porumbului să fie în creștere.

Recolta de porumb a fost compromisă aproape în totalitate din cauza secetei, spune un agricultor din raionul Florești, Artur Leșco. El spune că a făcut investiții pentru a obține 8 tone, însă din cauza caniculei, a obținut doar 700 de kilograme per hectar. Pentru acest an, fermierul planifică să cultive 250 de hectare de porumb.

Anul trecut a fost un an compromis pentru porumb, adică practic porumb în țară nu a fost. Prețul foarte mic a fost la porumb. Poate acum s-au mai ridicat prețurile la vreo 4 lei porumbul, dar s-a început sezonul cu 2,50. Din vânzarea altor culturi, grâu, floarea-soarelui, rapiță, cumva am acoperit pierderile la porumb. Păi nu au fost ploi, că noi n-am avut ploi de vreo 5 luni de zile. La Chișinău, poate nu se vede că nu-i ploaie, dar pe câmpuri se vede.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut producția de porumb a fost de peste 714 mii de tone, în jumătate mai puțin față de 2023.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult