Deținătorii de patente sunt gata să renunțe la activitatea economică și să plece din țară
Guvernul le propune deținătorilor de patentă ca după 1 iulie, atunci când această activitate nu va mai fi reglementată de lege, să se înregistreze în calitate de întreprinderi individuale. Propunerile Guvernului nu i-au convins pe reprezentanții deținătorilor de patentă care spun că sunt gata să renunțe la orice activitate economică și să plece din țară.
Printre schimbările anunțate ar fi prezența aparatului de casă, reducerea birocrației și achitarea unei taxe în valoare de un procent din venitul de până la 1,2 milioane de lei, aceasta fiind unica taxă care ar urma să fie achitată de întreprinzător.
Programul poate susține antreprenorii să își îmbunătățească condițiile de muncă a precizat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Oficialul a declarant că prelungirea patentei nu poate fi făcută la nesfârșit și trebuie luată o decizie.
„Vânzări maxime de patru ori mai mari, efectiv plătit per leu încasat mult mai jos, de patru ori mai puțin impozit ar plăti. Noi vorbim de un procent din vânzări. Dacă ei ar plăti un procent din vânzări ținând plafonul actual asta ar însemna 3 mii de lei. O patentă în Chișinău costă 8400 sau aproape de trei ori mai mic impozit per fiecare leu încasat”, a menționat deputatul.
Autoritățile promit și ajutor financiar celor care vor accepta să-și creeze întreprinderi individuale în locul patente. Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea a precizat pentru postul nostru de radio că este vorba de un program de granturi nerambursabile din partea ODA, în valoare de 10 mii lei per deținător de patentă.
Patentarii cer însă prelungirea activității în formula actuală și amenință cu proteste în cazul în care nu le vor fi îndeplinite revendicările.
„Acest aparat de casă ne sperie pe majoritatea dintre noi. Mai ales pe persoanele cu dizabilități, pensionari îi sperie aceste lucruri. Noi elementar nu avem condiții pentru a întreține acest aparat de casă. Lucrăm practic în vânt, ploaie, ger și noi nu suntem de acord”, a declarat reprezentanta deținătorilor de patente din raionul Căușeni Eleonora Țurcan Herhelegiu.
Alți patentari apreciază efortul Ministerului Economiei de a-i ajuta, însă spun că această schimbare este prea bruscă, și că ei nu sunt pregătiți.
„ În primul rând nu a fost eradiată dubla contabilitate din activitatea agenților mari, nu este eradiat acel fenomen care se cheamă munca la negru, circulația mărfurilor fără de factură. Acum eu cred că intențiile Ministerului Economiei sunt foarte bune, dar până nu se vor lichida aceste lacune, care le-am numit eu dumnealor vor să le lichideze cu mâna noastră”, spune Alexandru Vișnevschi, din Rezina.
În Republica Moldova sunt în jur de cinci mii de deținători de patente de întreprinzător. Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost aprobată de Parlament la sfârșitul anilor 90 doar pentru o perioadă.