Provocările și oportunitățile pieței muncii în era platformelor digitale și a inteligenței artificiale. Ce spun experții

Principala problemă de pe piața muncii în 2025 ține de lipsa unei reglementări clare a diverselor activități desfășurate prin intermediul platformelor digitale, în contextul în care în ultimii ani, utilizarea acestora a cunoscut o creștere semnificativă la nivel internațional și la noi în țară, adică munca informațională, a menționat la emisiunea Zi de zi de la Radio Moldova, expertul în problemele pieței muncii și a politicilor sociale, Dorin Vaculovschi.
Potrivit acestuia, aceste platforme, adesea, doar completează ocuparea informală, subminând astfel funcționalitatea pieței muncii. Din acest punct de vedere, aceste evoluții pot conduce la provocări legate de dezvoltarea echilibrată a pieței muncii. Așadar, autoritățile ar trebui, în acest context, să anticipeze apariția acestor noi tipuri de activități și să le reglementeze, așa cum au făcut deja alte țări.
„Nu este vorba doar de informatică, este vorba și despre prestarea diverselor servicii, dar prin intermmediul acestor platforme digitale. În contextul dat noi putem vorbi despre o diversificare foarte largă a acestor activități, începând de la aducerea unor produse la domiciliu, sau itaxi, serviciul de consultanță prin intermediul internetului”.
În același timp, unul dintre cele mai discutate subiecte este impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă. Dorin Vaculovschi susține că avansul rapid al inteligenței artificiale generează nu doar riscuri privind dispariția unor locuri de muncă, ci și oportunități, inclusiv apariția noilor joburi.
„Când este vorba despre inteligența artificială, noi putem vorbi despre două tipuri de impacturi. Atunci când inteligența artificială substituie munca fizică, și în caz de fata, noi putem vorbi despre disponibilizare în cadrul companiei datorită acestei inteligențe artificiale. Și al doilea moment, este extinderea acestor servicii din mediul tehnologiilor informaționale prin platformele digitale pentru muncă”..
Inteligența artificială trezește un interes tot mai mare atât din partea companiilor cât și sistemului de învățământ. Anterior, ministrul Dan Perciun, a menționat la Radio Moldova că elevii vor învăța cum să utilizeze inteligența artificială la orele de Informatică pentru a ține pasul cu noile tehnologii și posibilitățile pe care le oferă acestea. Concomitent, vor fi aplicate și niște reguli de utilizare a inteligenței artificiale. Specialiștii în educație susțin că școala trebuie să se adapteze la aceste schimbări, informând, în același timp, elevii despre riscurile noilor tehnologii.