Cultură

„O scrisoare pierdută” – spectacolul care a încheiat Turneul Unirii la Chișinău

Cea de-a zecea ediție aniversară a Turneului Unirii „Teatru românesc București-Iași-Chișinău” a culminat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” cu prezentarea spectacolului „O scrisoare pierdută”. Este cea mai recentă versiune a comediei, realizată de o echipă de actori de elită de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, sub bagheta regizorului și actorului Horațiu Mălăele.

Scrisă de Ion Luca Caragiale în 1884 și montată în același an pe scena Teatrului Național din București, comedia de moravuri sociale și politice „O scrisoare pierdută” rămâne actuală.

Am adus și zona politică din piesă. Am adus-o în spectacol. Cred că e mai bine așa, cred că are mai mare impact la public, mai ales că spectatorii spun replicile împreună cu noi de fiecare dată”, a spus actorul Teatrului „I. L. Caragiale”, București, Marius Rizea.

Este Caragiale al nostru, contemporan permanent. Ne e dor de Caragiale și atunci când există un spectacol așa cum l-a făcut Horațiu Mălăele, este o fericire pentru noi”, a menționat actorul Teatrului „I. L. Caragiale”, București, Marian Râlea.

Actorii de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București au jucat două spectacole cu sala arhiplină, iar aplauzele din final au durat la nesfârșit.

E un public foarte cald, un public de suflet, pentru că e suflet românesc, e o respirație a inimii care bate permanent”, a precizat actorul Marian Râlea.

La temelia proiectului Turneul Unirii „Teatru românesc București-Iași-Chișinău” s-au aflat regretatul maestru Ion Caramitru, din București, și Petru Hadârcă, directorul Naționalului de la Chișinău. Oamenii de cultură și-au propus și au reușit să unească prin teatru și prin valori comune cele două maluri ale Prutului.

Venim din nou la toamnă, la Festivalul Teatrelor Naționale. O să venim poate cu două spectacole, poate cu trei, să vedem, să ne bucurăm împreună din nou că ne vedem și să ne emoționăm reciproc”, a relatat directorul Teatrului „I. L. Caragiale”, Mircea Rusu.

Mai multe imagini și interviuri despre Turneul Unirii la Chișinău, despre evoluarea Teatrelor Naționale „Vasile Alecsandri” din Iași și „Ion Luca Caragiale” din București urmăriți pe 25 aprilie doar la Moldova 1, la emisiunea „Cultura”.

Silvia Dorogan

Silvia Dorogan

Autor

Citește mai mult