Judecătorii au aplicat diferit Legea amnistiei: CSM analizează deciziile instanțelor

Toate deciziile luate de judecători în dosarele în care s-a cerut aplicarea legii amnistiei pentru persoanele condamnate la detenție pe viață vor fi verificate, anunță Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Decizia CSM vine după ce mai multe persoane condamnate la detenție pe viață au fost eliberate condiționat în baza acestei legi și a articolelor 91 și 92 din Codul penal, care prevăd posibilitatea eliberării înainte de termen dacă deținutul are un comportament bun și a executat o parte semnificativă din pedeapsă.
Ce prevede legea și de ce e controversată
Legea nr. 243/2021 a fost creată pentru a marca 30 de ani de independență, dar aplicarea ei s-a dovedit complicată, susține CSM. Unele instanțe au admis cererile condamnaților și au comutat pedeapsa de la închisoare pe viață la un termen fix (20, 30 sau chiar 35 de ani). Apoi, unii dintre acești condamnați au fost eliberați condiționat. Alte instanțe, în schimb, au respins cererile, considerând că nu sunt îndeplinite condițiile.
CSM mai spune că sistemul judecătoresc s-a confruntat cu dificultăți în aplicarea legii, din cauza diferențelor dintre cazuri și a lipsei unor reguli clare. Din acest motiv, instituția a cerut Inspecției Judiciare să analizeze toate deciziile luate până acum, pentru a înțelege de ce în unele cazuri cererile au fost acceptate, iar în altele – respinse.
Câte cereri au fost depuse și ce decizii s-au luat
Până în prezent, doar din partea Penitenciarului nr. 17 au fost înaintate 77 de cereri. Dintre acestea:
15 cereri au fost admise (condamnații au beneficiat de amnistie sau eliberare condiționată);
36 au fost respinse definitiv;
restul se află încă pe rolul instanțelor.
Cazuri concrete: unii condamnați au fost eliberați după peste 25 de ani de închisoare
Un exemplu este Iurie Radulov, care a fost eliberat condiționat după ce a stat în detenție 25 de ani și 6 luni. În cazul lui Alexandru Glec, pedeapsa pe viață a fost schimbată în 30 de ani de închisoare, iar ulterior, după 27 de ani executați, a fost și eliberat condiționat.
Alți condamnați, precum Dumitru Spătari, au primit decizii chiar mai blânde – în cazul lui, Curtea de Apel a dispus eliberarea din penitenciar și aplicarea a 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.
Pe de altă parte, sunt și cazuri în care instanțele au admis inițial cererea, dar decizia a fost anulată ulterior de instanța superioară. Este cazul lui Alexandru Sinigur, care a fost eliberat, dar recursul a fost câștigat de procurori și cererea sa a fost respinsă definitiv.
Amintim că Parlamentul a aprobat recent, în regim de urgență, reinterpretarea Legii privind amnistia, după ce mai mulți condamnați la detenție pe viață au fost eliberați înainte de termen. Reinterpretarea, votată de majoritatea PAS în două lecturi, prevede că persoanele cărora li s-a redus sau comutat pedeapsa nu mai pot fi eliberate condiționat înainte de termen.
Totodată, Parlamentul a votat în prima lectură modificări legislative care exclud pe viitor posibilitatea ca deținuții condamnați pe viață să beneficieze atât de reducerea pedepsei, cât și de eliberare condiționată. Noile prevederi se aplică inclusiv dosarelor aflate în curs de examinare.