EXPLICĂM

Investiții în drumuri și curți de bloc: cum se pregătesc primarii și ce riscuri văd experții

ASD / Imagine-simbol
Sursa: ASD / Imagine-simbol

Programele lansate recent de Ministerul Infrastructurii – „Europa este aproape” și „Curtea Europeană” – sunt văzute de experți și reprezentanți ai administrației publice locale drept „un pas bun pentru localități”, dar care vine inclusiv cu riscuri. Printre acestea se numără regulile complicate de aplicare și riscul ca banii să fie împărțiți pe criterii politice, nu în funcție de necesități reale.

Unul dintre riscuri este ca banii să fie împărțiți „câte puțin pentru toți”, fără să se țină cont de unde este cea mai mare nevoie. Expertul economic Stanislav Ghilețchi spune că „această abordare, că dăm măcar câte ceva în toate satele sau în toate localitățile, nu neapărat generează impactul economic așteptat”. El sugerează că investițiile ar trebui să meargă acolo unde pot aduce investitori, creștere economică, locuri de muncă și schimbări în viața oamenilor.

„Dacă să mergem pe ideea că o bună parte din acești bani sunt credite pe care noi va trebuie sa le întoarcem, aceste investiții ar trebui să fie efectuate în proiecte care au un potențial înalt de multiplicare economică. Altfel, există riscul să avem câte 1-2 km reabilitați, dar dacă ei nu generează valoare adăugată și nu duc la crearea locurilor de muncă sau la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții, există această dificultate că nu am investit banul într-un proiect care a avut o rentabilitate economica înaltă”.

Pe lângă asta, Ghilețchi atrage atenția că programele de acest fel sunt lansate adesea în ani electorali: „Există riscul ca să fie anumite alocări direcționate în funcție de calculele electorale”.

Și Congresul Autorităților Locale (CALM) are îngrijorări. Directorul executiv, Viorel Furdui, spune că „suma este destul de mică pentru o infrastructură de așa o anvergură precum sunt drumurile” și există riscul de utilizare a „practicilor de politizare” în procesul de distribuire a fondurilor și selectare a câștigătorilor. El mai spune că cel mai probabil mulți aleși locali vor aplica la proiect, iar dacă cererea nu va fi acoperită cu destui bani, programul ar putea fi perceput negativ.

„O acțiune de dezvoltare ar putea să se transforme într-un fenomen invers și negativ din punct de vedere al percepției majorității publicului și majorității autorităților locale care, în cazul că nu vor fi acoperite cu surse financiare marea majoritate a cererilor, vor rămâne înafara finanțării și atunci noi credem și mai ales în această perioadă destul de complexă în care intrăm noi, perioada preelectorală și chiar electorală, atunci o astfel de abordare va comporta riscuri destul de mari”.

Primarii, în schimb, spun că vor aplica neapărat, dar sunt conștienți că vor fi obstacole.

Edilul de Ialoveni, Sergiu Armașu, afirmă că orașul este pregătit și are proiecte tehnice gata. „Avem un drum de ocolire care ocolește centrul orașului. Proiectul constituie în jur de 20 de milioane de lei. Ceea ce nu o să ajungă o să compensăm noi”.

La Rădeni, raionul Strășeni, primarul Petru Răbdău spune că proiectul este binevenit, dar documentația cerută e complicată. „La noi nu sunt atâția proiectanți și o să îngreleze toată procedura”. Comuna are deja un proiect pregătit pentru reabilitarea unui drum care duce spre gimnaziu. Acesta include și o pistă pentru bicicliști, trotuar și alee pentru pietoni. „Faptul acesta ne va permite ca copiii să se deplaseze în siguranță”, a menționat primarul.

Amintim că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a lansat două programe naționale de investiții:

„Europa este aproape” – destinat celor 100 de sate unde vor fi reabilitați sau construiți circa 130 km de drumuri și trotuare. Bugetul inițial este de 500 de milioane de lei. Localitățile mici pot primi până la 2 milioane de lei, iar cele mai mari – până la 9 milioane, cu o contribuție de 10%. Apelul de proiecte este deschis între 8 aprilie și 12 mai.

„Curtea Europeană” – prevede modernizarea curților de bloc din Chișinău și suburbii, cu un buget inițial de 100 de milioane de lei. Asociațiile de locatari sau grupuri de cel puțin cinci proprietari pot depune cereri de finanțare începând cu 9 aprilie pe curteaeuropeana.md.

Fondurile provin din Bugetul +Plus, care include 8 miliarde de lei oferiți de Uniunea Europeană. Parlamentul a aprobat recent modificarea bugetului de stat pentru 2025 pentru a permite folosirea acestor fonduri.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult