Regional

La Otaci și Soroca vor activa mediatori educaționali care vor facilita o mai bună școlarizare a copiilor romi

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Integrarea copiilor de etnie romă în școli va fi facilitată de mediatori educaționali. Primii specialiști vor activa la Otaci și Soroca, localități cu o rată scăzută de incluziune a copiilor romi în școli, potrivit unui proiect prezentat de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF Moldova. Reprezentanți ai Direcției de învățământ din Soroca au confirmat că rata de școlarizare este scăzută, iar instituirea funcției de mediator educațional va preveni absența de la ore și abandonul școlar.

În cele două raioane se atestă o rată redusă de școlarizare a copiilor romi. În Soroca de exemplu, doar 83 din 189 de copii romi învață la școală. Reprezentanta Direcției raionale de învățământ, Maia Railean, spune că procesul este dificil din cauza reticenței comunității, iar instituirea unui mediator educațional va facilita integrarea copiilor romi, va contribui la asigurarea unui mediu prietenos în școli și la prevenirea abandonului școlar.

Vreau să vă spun că este foarte greu să încercăm să-i școlarizăm. Sunt foarte reticenți la toate încercările noastre, deși colaborăm cu Primăria, mediatorii comunitari. Funcția de mediator comunitar, este, de fapt, o oportunitate foarte bună pentru elevii romi, sperăm doar să ocupe funcția un cadru didactic care să adreseze întrebări, să-i motiveze pe copii, să le poarte de grijă. Din păcate, rata de școlarizare este foarte mică. Intenționăm, în cadrul Direcției, să formăm o comisie, care să se ocupe de copiii romi.

În prezent, copiii sunt integrați în societate și în școli cu ajutorul celor 58 de mediatori comunitari care activează în localitățile din țară, afirmă directorul executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari din Republica Moldova, Valeriu Căldăraru. În ultimele luni, rata de școlarizare a crescut ușor, în special în mediul rural. Valeriu Căldăraru subliniază că statul ar trebui să se concentreze mai mult pe investițiile în formarea și extinderea numărului de mediatori comunitari pentru a spori eficiența acestora.

Conform fișei postului, primul domeniu de activitate al mediatorului comunitar este educația, acesta având ca principală preocupare situația copiilor din comunitate. Mai exact, mediatorul verifică dacă elevii frecventează regulat școala. În cazul în care există absențe sau abandon școlar, analizează cauzele și identifică necesitățile elevilor. După caz, are loc o colaborare cu profesorii, părinții, elevii și asistentul social, pentru a găsi soluții și a remedia situația. În localitățile unde activează mediatorii comunitari, situația s-a îmbunătățit considerabil.

Introducerea funcției de mediator educațional a fost necesară, pentru că în ultimii ani nu s-au văzut progrese în școlarizarea romilor. Sarcinile acestuia nu se vor suprapune cu cele ale specialistului comunitar, ci mai degrabă se vor completa, a menționat șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la minister, Ivan Duminica. În opinia sa, noua funcție ar trebui ocupată de un cadru didactic.

Noi avem mediatori comunitari, însă vrem să implementăm, ca proiect pilot, această funcție în domeniul educației, mai întâi la Otaci și la Soroca. Totuși, observăm că rezultatele nu se schimbă, ceea ce înseamnă că, în acest caz, este nevoie de mediatori specializați în educație, care se ocupă în mod direct de incluziunea copiilor în sistemul educațional. În prezent, mediatorii comunitari au deja multe domenii în care sunt implicați. Avem și exemplul din România, unde există mediatori educaționali, mediatori sanitari și alții, iar aceștia nu se încurcă unii pe alții în activitatea lor.

Potrivit unui raport elaborat de Oficiul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, cu sprijinul UNICEF Moldova, principalii factori problematici pentru copiii de etnie romă sunt gradul mic de școlarizare, frecvența redusă la lecții și abandonul școlar. În septembrie 2023, rata de incluziune în școli a copiilor romi cu vârste între 7 și 16 ani, în 54 de localități dens populate de această etnie, era de doar 72,5%. Situația este agravată de mediul social vulnerabil al familiilor rome, afectate de sărăcie și marginalizare socială, ceea ce influențează negativ participarea copiilor la educație.

Printre măsurile luate de Ministerul Educației pentru a înlesni incluziunea romilor în sistemul educațional se numără: crearea unui sistem statistic de monitorizare a elevilor romi, introducerea unei curricule pentru disciplina „Istoria, tradiția și cultura poporului rom” în clasele V–IX și oferirea burselor de merit pentru studenții romi. Astfel de acțiuni au dublat numărul beneficiarilor de burse, de la 49 în anul școlar 2023–2024, la 94 în 2024–2025.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult