Prețurile la carburanți vor scădea în următoarea perioadă. ANRE: „Piața este influențată de mai mulți factori”

Vești bune pentru șoferi, prețurile la carburanți vor scădea în următoarea perioadă. De la începutul acestei săptămâni, motorina și benzina s-au ieftinit cu câte 58 de bani, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Pentru prima dată din aprilie 2021, barilul de petrol a ajuns, în Statele Unite ale Americii, sub 60 de dolari, după războiul comercial declanșat de președintele Donald Trump, iar potrivit experților, acesta ar fi unul dintre factorii care au determinat ieftinirea carburanților.
În următoarea perioadă prețurile la carburanți vor scădea, însă este greu de prognozat cu cât, întrucât piața este influențată de mai mulți factori, care se pot schimba de la o zi la alta, a declarat șeful Departamentului licențiere, monitorizare și control de la ANRE, Andrei Adam. El a precizat că un motiv care a generat scăderea prețurilor la carburanți este ultima decizie a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+), care a fost de a crește în mod practic neașteptat planurile de majorare a producției cu peste 400 de mii de barili pe zi. Astfel, este o ofertă suplimentară pe piață, ceea ce însemna că prețurile au reacționat practic imediat și sunt în scădere.
Dar dacă vorbim de situația la moment, atunci, pe termen scurt, noi suntem foarte optimiști în privința evoluției prețului, deoarece diferențele sunt destul de pronunțate în acest interval de 14 zile care este luat în calcul de către agenție la determinarea prețurilor zilnice, astfel încât ne așteptăm la noutăți optimiste în parcursul zilelor următoare.
În prezent, se înregistrează mai multă volatilitate pe piața mondială a petrolului, prețurile se schimbă brusc de la o zi la alta, fiind influențate de o combinație de factori geopolitici, decizii strategice ale marilor producători și dinamica cererii globale, susține expertul economic, Marin Gospodarenco. Potrivit acestuia, în primul rând, asistăm la o nouă escaladare a tensiunilor comerciale între marile puteri. Asta după ce președintele SUA, Donald Trump, a impus tarife mari pentru importurile din China, care au ajuns aproape la 125%, în timp ce altor țări li s-au oferit reduceri temporare. În același timp, China a răspuns dur cu tarife de 84% pe mărfurile americane și vor fi afectate lanțurile globale de aprovizionare. Astfel, pe fundalul incertitudinii economice globale, cererea pentru țiței s-a diminuat, generând o prăbușire a prețului acestuia.
Chiar dacă noi nu suntem un producător de petrol, economia noastră este profund influențată de prețurile internaționale ale energiei. Un baril mai ieftin poate duce la costuri mai mici de transport și de producție, ceea ce ar trebui să se reflecte în prețurile la pompă și în factură pentru încălzire. De multe ori, reducerile de pe piețele internaționale se diluează până ajung la consumatorul final. Pe de altă parte, scăderea prețului petrol afectează bugetele marilor exportatori, Rusia, Arabia Saudit, Iran, ceea ce poate declanșa reacții imprevizibile pe scenă geopolitică. Pentru noi, care ne aflăm între est și vest, acest context poate genera noi riscuri de securitate energetică și economică totodată. Astfel, suntem într-o etapă de reconfigurare peții globale petrolului, cererea este fragilă, ofertă este din ce în ce mai politizată, iar investitorii sunt mai prudenți.
Astăzi, după ce Donald Trump a anunțat despre suspendarea tarifelor pe un termen de 90 de zile, prețul petrolului la bursă a crescut cu aproximativ 4 la sută. Precizăm că pentru data de 11 aprilie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un preț maxim de comercializare a benzinei la nivelul de 23 de lei și 18 bani, cu 20 de bani mai mic față de prețul stabilit pentru ziua de astăzi. Și motorina va fi mâine mai ieftină cu 18 bani și va putea fi comercializată cu cel mult 19 lei și 30 de bani.