Sindicatele și patronatele solicită majorarea salariului minim la 6000 de lei, din 1 iulie. Reacția Guvernului

Salariul minim în Republica Moldova ar trebui să fie majorat la 6000 de lei începând cu 1 iulie, potrivit unei solicitări comune adresate prim-ministrului Dorin Recean de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), în calitate de parteneri sociali ai Guvernului. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această inițiativă este „esențială pentru combaterea sărăciei în muncă și reducerea inegalităților sociale”, și îndeamnă toate statele candidate la UE să facă progrese în acest sens.
În scrisoarea transmisă, cele două organizații subliniază că această măsură este importantă pentru:
- protejarea puterii de cumpărare a angajaților în contextul inflației și al creșterii prețurilor;
- alinierea la Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate;
- asigurarea sustenabilității sistemului de pensii prin reducerea dependenței de subvenții bugetare;
- reflectarea realității economice, având în vedere că minimul de existență pentru o familie activă depășește deja 6120 de lei.
De asemenea, CNSM și CNPM solicită ca, în contextul rectificării bugetare „Bugetul +Plus”, resursele suplimentare alocate pentru cheltuieli de personal, în valoare de peste 290 de milioane de lei, să fie direcționate cu prioritate către majorarea salariului minim.
„Așteptăm răspunsul autorităților, dar totodată vreau să subliniez că noi avem stabilit un plan de activitate al Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, unde este prevăzut că la fiecare ședință a Comisiei, prima chestiune și cea mai importantă este salariul minim. De aceea, astăzi, în cadrul Biroului Executiv al Comisiei Naționale, am discutat despre acest fapt, iar la ședința din 17 aprilie vom discuta inclusiv acest subiect pe Platforma Comisiei Tripartite”, a declarat Igor Zubco, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Ulterior, Guvernul a venit cu o reacție prin intermediul purtătorului de cuvânt, Daniel Vodă: „Guvernul susține necesitatea creșterii continue a veniturilor oamenilor și face acest lucru într-un mod responsabil față de bugetul public. Salariul minim se majorează anual, la 1 ianuarie. În 2025, acesta a fost deja crescut la 5500 de lei”.
Pe parcursul ultimilor 3 ani, salariul minim a crescut de la 2935 lei la 5500 lei – o majorare de 87%, cea mai mare din istoria țării. O situație similară a fost înregistrată și la salariul mediu, care a crescut de la 9116 (450 EUR) lei în 2021, la 16100 lei (800 EUR), prognozat pentru anul 2025.
Intervievați de Moldova 1, oamenii susțin că și majorarea salariului minim până la șase mii de lei este una mică, mai ales că majoritatea veniturilor sunt destinate serviciilor comunale:
Eu sunt de acord, demult trebuia, deoarece nivelul inflației s-a majorat comparativ cu prețurile care sunt acum în market și la servicii comunale.
-E foarte puțin în țara noastră. - Cam cât ați dori să fie? - Un salariu minim trebuie să fie undeva la 12 mii ca să poată lumea să se întrețină, să aibă și de mâncare.
Minimum, începând de la 12 mii. Sunt căsătorit, am doi copii și chiar și 12 mii este foarte puțin.
Măcar 12 mii de lei, că nu ajunge la nimic, nici pentru servicii comunale.
- Inegalitatea salarială între femei și bărbați în 2024. Cât le costă pe femei diferențele în remunerare
- În ultimii 10 ani, România a avut cea mai mare creștere a salariului minim dintre statele UE
- Salariile din Republica Moldova în comparație cu alte țări: unde ne situăm?
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim lunar în Republica Moldova a fost stabilit la 5.500 de lei pentru un program complet de muncă de 169 de ore pe lună. Aceasta reprezintă o creștere de 10% față de salariul minim anterior de 5.000 de lei și de 46,6% comparativ cu anul 2021, când salariul minim era de 2.935 de lei. Măsura a fost adoptată de Guvern în ședința din 18 decembrie anul trecut și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 decembrie 2024.