Comisia Europeană estimează impactul „războiului” taxelor vamale asupra economiei globale

Comisia Europeană estimează că impunerea taxelor vamale va reduce Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene cu 0,2%, până în 2027, în timp ce impactul pentru Statele Unite ale Americii va fi între 0,8% și 1,4%, în aceeași perioadă, a declarat, vineri, comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, citat de Agenția EFE.
Pentru economia globală, acest scenariu ar presupune o scădere de 1,2%, dar și o reducere cu 7,7% a comerțului mondial, a adăugat comisarul european, precizând că aceste simulări nu pot fi total precise, dată fiind ”extraordinara incertitudine și deciziile legate de taxe ce pot fi rapid schimbate”.
Oficialul european a reamintit că Bruxellesul a propus Washingtonului eliminarea tuturor taxelor pentru comerțul cu produse industriale, dar, totodată, a avertizat că blocul comunitar „este pregătit pentru a răspunde cu represalii pentru a-și proteja interesele, cetățenii și companiile, dacă va fi nevoie”.
Uniunea Europeană ar putea riposta cu noi taxe asupra giganților americani din domeniul tehnologiei, precum Google și Meta, dacă negocierile comerciale cu președintele american Donald Trump eșuează.
Declarația a fost făcută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat publicației Financial Times. Ursula von der Leyen a lansat avertismentul după ce Trump a aprobat miercuri o pauză de 90 de zile privind tarifele reciproce împotriva UE și a altor țări, cu excepția Chinei, pentru a negocia acorduri comerciale.
Șefa Comisiei Europene a declarat că marile companii din domeniul tehnologiei ar putea fi vizate prin Instrumentul european împotriva constrângerii. Punerea în aplicare a acestuia ar necesita un vot al celor 27 de state membre, care ar acorda Comisiei Europene puteri extinse pentru a limita comerțul cu SUA pe continent.
Amintim că, la 2 aprilie curent, Statele Unite ale Americii au anunțat impunerea unor tarife vamale bazate pe „reciprocitate” asupra importurilor din 57 de țări și blocuri economice. Decizia a fost comunicată de către președintele Donald Trump, care a declarat această zi drept „Ziua eliberării Americii”, justificând măsura prin necesitatea restabilirii echilibrului comercial în favoarea SUA.
A doua zi, pe 3 aprilie, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul va sprijini antreprenorii moldoveni afectați de noile taxe vamale impuse de administrația Trump asupra produselor din Republica Moldova. Șeful Guvernului a estimat atunci că majorarea taxelor va afecta aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării. Totodată, oficialul și-a exprimat încrederea în continuitatea parteneriatului strategic cu SUA, care durează de peste 30 de ani.
Ulterior, Statele Unite au suspendat temporar tarifele suplimentare de 31% impuse produselor moldovenești exportate pe piața americană.
CITEȘTE ȘI:
- China majorează tarifele pentru mărfurile americane la 125%
- Revista presei internaționale // Război comercial fără precedent între SUA și China; Planul administrației Trump pentru anexarea Groenlandei
- Corespondență Dan Alexe // Trump laudă strategia de răspuns a UE la tarifele comerciale
- Expert: Fereastra de 90 de zile oferită de SUA trebuie folosită pentru a întări exporturile moldovenești
- Taxele lui Trump au intrat în vigoare. Producătorii moldoveni cer sprijinul Guvernului: „Este o lovitură dură”
- Expert-Grup: Republica Moldova - victima colaterală a disputelor comerciale ale SUA