Justiție

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională procedura de numire a procurorului-șef din autonomia găgăuză

Judecătorii Curții Constituționale (CC) au declarat neconstituțională prevederea legală care permitea Adunării Populare a Găgăuziei să propună un candidat pentru funcția de procuror-șef al autonomiei. Decizia vine în urma sesizării depuse de procurorul general, Ion Munteanu, la sfârșitul lunii ianuarie. Acesta a susținut că prerogativa forului legislativ local intră în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, care consfințește caracterul unitar și indivizibil al statului.

CC a declarat neconstituționale Articolul 21 din Legea nr. 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) și Articolele 25 alin. (3) și 26 din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură. Hotărârea Curții este definitivă și obligatorie.

Potrivit legislației în vigoare până acum, procurorul-șef al Găgăuziei era numit de procurorul general, dar doar în baza propunerii venite din partea Adunării Populare.

Munteanu: Modalitatea de numire a procurorului-șef al UTAG, „adusă în albia normalului”

Procurorul general, Ion Munteanu, cel care a contestat această practică la Curte, a explicat că „regulile de numire erau altele decât cele prevăzute pentru toți ceilalți conducători din sistemul procuraturii”.

În opinia sa, decizia de astăzi uniformizează procedurile și le aliniază prevederilor constituționale. „A fost adusă în albia normalului modalitatea de accedere în funcția de procuror-șef”, a declarat Munteanu, precizând că atribuțiile privind numirea conducătorilor din sistemul procuraturii revin, potrivit legii, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Într-un comunicat emis după pronunțarea hotărârii, CSP a precizat că decizia „reafirmă caracterul unitar și ierarhic al sistemului procuraturii, subliniind necesitatea respectării normelor constituționale și a legalității în procedurile de selecție și numire în funcțiile de conducere”.

Totodată, CSP menționează că hotărârea validează rolul instituției și al procurorului general în exercitarea „pe deplin și exclusiv” a atribuțiilor ce țin de selecția și numirea procurorilor-șefi din întreaga țară, inclusiv în autonomia găgăuză.

Domnica Manole: Implicarea unui organ politic local contravine principiului autonomiei Procuraturii

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat motivele pentru care judecătorii au declarat neconstituțională implicarea Adunării Populare a Găgăuziei în procesul de numire a procurorului-șef al autonomiei.

Potrivit magistratei, Adunarea Populară este un organ politic local și nu poate avea un rol în desemnarea procurorilor. „Implicarea Adunării Populare în procedura de numire a procurorilor contravine principiului autonomiei Procuraturii”, a declarat Manole.

Ea a menționat că Constituția Republicii Moldova conferă exclusiv Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) competența de a propune numirea în funcție a procurorilor, iar procurorul general are rolul de a-i numi. Orice altă procedură, a spus Manole, nu este prevăzută de Legea Supremă.

Curtea a constatat că prevederile contestate din legislație obligau CSP să ia în considerare doar candidații propuși de Adunarea Populară, fără a putea organiza un concurs propriu și fără a avea libertatea de a alege cel mai potrivit candidat.

Această ingerință politică locală reducea CSP la o simplă structură de validare, în contradicție cu rolul său constituțional de garant al independenței procurorilor, a mai explicat Manole.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult