Majorarea salariului minim – condiție esențială pentru aderarea la UE, afirmă Veaceslav Ioniță

Republica Moldova trebuie să majoreze treptat salariul minim până la 50% din salariul mediu pe economie, dacă își dorește cu adevărat să adere la Uniunea Europeană în 2030. Declarația aparține expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, care susține că solicitarea sindicatelor și patronatelor adresată Guvernului de a majora salariul minim la 6000 de lei din 1 iulie este una necesară. Potrivit acestuia, inițiativa este un instrument excelent de a lupta cu economia tenebră și cu salariile „în plic”. Astfel, guvernul poate obține bani în plus.
„Unul dintre standarde este ca salariul minim, cel puțin în țările din regiunea noastră, să fie de cel puțin 50% din salariul mediu. Republica Moldova, în prezent, este mult prea departe de acest standard. Iar ca să reușim până în 2030 să ne apropiem de el, trebuie ca în fiecare an, cu pași mărunți, să creștem salariul minim cu 0,2%. În 2025, el ar trebui să fie de cel puțin 6.200 de lei. Iar sindicatele au spus foarte clar: dacă vorbim serios despre integrarea în UE, în 2030 va fi foarte greu să realizăm acest obiectiv dacă nu începem de acum”, susține Veaceslav Ioniță.
Expertul a mai spus că banii obținuți din economia tenebră pot fi folosiți pentru a plăti bugetarii.
„Aproape toți cei care au salarii sub minim sunt în sectorul bugetar...() Dacă nu oferim salarii decente, riscăm să pierdem și mai multă forță de muncă în afara țării. Un salariu minim decent este un instrument pentru a opri migrația și pentru a spori competitivitatea economiei noastre”, a subliniat Ioniță.
Executivul susține necesitatea creșterii continue a veniturilor cetățenilor, dar într-un mod responsabil față de bugetul public, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-un interviu la Radio Moldova. Acesta a menționat că Guvernul va continua dialogul cu partenerii sociali – sindicate și patronate – în cadrul platformei de consultări, dar a subliniat că deja au fost întreprinse eforturi consistente în acest sens.
„Dacă ne uităm la dinamica ultimilor trei ani, salariul minim era, cu trei ani în urmă, la nivelul de 2.935 de lei. Privind această creștere în 2025 până la 5.500 de lei, putem spune că este vorba de o majorare de 87%, cea mai mare din istoria țării”, a menționat Daniel Vodă.
În contextul rectificării bugetare „Bugetul +Plus”, reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM) și ai Confederației Naționale a Patronatului (CNPM) au cerut ca cele peste 290 de milioane de lei alocate suplimentar pentru cheltuieli de personal să fie direcționate prioritar către majorarea salariului minim. În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că pachetul financiar în valoarea de 8 miliarde de lei sunt „investiții concrete pentru obiectivele de dezvoltare a economiei naționale”.
„Trebuie să înțelegem că bugetul public are anumite capacități și oportunități la această etapă. Suntem recunoscători Uniunii Europene, care vine cu o finanțare substanțială. Ne dorim să ne concentrăm, prin „Bugetul +Plus” pe dezvoltarea localităților și pe inițiativele din satele și orașele țării”, a adăugat Daniel Vodă.
Sindicatele și patronatele au semnat la nivel național o convenție bilaterală prin care au stabilit salariul minim de 6.000 de lei în sectorul real al economiei, aplicabil membrilor celor două organizații. Acum, cele două părți cer extinderea acestei valori în întreaga economie națională, inclusiv în sectorul bugetar, a spus Sergiu Iurcu, șef adjunct al Departamentului Protecție Social-Economică din cadrul CNSM.
„Această creștere nu este una spectaculoasă și nu ar genera schimbări majore imediat, dar cu pași mici putem atinge obiective importante: combaterea sărăciei, reducerea fluxului migrațional – probleme care afectează piața muncii și generează lipsă de forță de muncă în țară”.
Întrebat despre posibilele efecte asupra mediului de afaceri, reprezentantul CNSM a menționat că, în sectorul real, impactul ar fi limitat, deoarece majoritatea angajatorilor oferă deja salarii mai mari decât minimul legal. Provocarea rămâne însă pentru sectorul public: „Trebuie să asigurăm același salariu minim pentru a păstra echitatea. Avem situații în care, în sectorul real, se oferă 6.000 de lei pentru muncă necalificată, iar în sectorul bugetar, salariul este de 5.500”, a spus Iurcu.
Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim lunar în Republica Moldova a fost stabilit la 5.500 de lei pentru un program complet de muncă de 169 de ore pe lună. Aceasta reprezintă o creștere de 10% față de salariul minim anterior de 5.000 de lei și de 46,6% comparativ cu anul 2021, când salariul minim era de 2.935 de lei. Măsura a fost adoptată de Guvern în ședința din 18 decembrie anul trecut și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 decembrie 2024.