Democrații din Congresul SUA propun un nou pachet legislativ pentru sprijinirea Ucrainei și sancționarea Rusiei

Un grup de congresmeni democrați din Camera Reprezentanților a Statelor Unite a introdus luni un proiect de lege menit să întărească sprijinul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia, în contextul în care administrația Trump adoptă o poziție tot mai rezervată față de Kiev. Informația a fost confirmată de surse familiare cu inițiativa, citate de Reuters.
Proiectul de lege, intitulat „Ukraine Support Act”, a fost înaintat de reprezentantul democrat Greg Meeks, liderul minorității din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei. Documentul prevede fonduri pentru securitate și reconstrucție destinate Ucrainei, precum și sancțiuni severe împotriva Rusiei, inclusiv în domeniile bancar, energetic și minier.
Propunerea vine la două săptămâni după ce atât democrații, cât și republicanii din Senat au prezentat un proiect de lege separat, care prevede sancțiuni dure împotriva Rusiei în cazul în care Moscova refuză să participe la negocieri de pace reale cu Ucraina.
Potrivit autorilor, legea este structurată în trei componente principale:
Consolidarea relațiilor cu Ucraina și NATO, inclusiv numirea unui coordonator special pentru reconstrucția Ucrainei;
Asistență militară și financiară pentru Kiev, sub formă de împrumuturi directe și sprijin pentru achiziții de armament;
Sancțiuni extinse împotriva Rusiei, vizând sectorul bancar, exporturile, energia, resursele minerale și oficialii de rang înalt.
Deși nu este clar dacă proiectul va trece în forma actuală prin Camera Reprezentanților, controlată de republicani, inițiatorii spun că prevederile acestuia vor influența cu siguranță forma finală a oricărui pachet legislativ cu privire la Ucraina.
Tensiuni în administrația Trump
Administrația Trump este profund divizată în privința modului în care ar trebui să fie soluționat conflictul, mai relatează Reuters. Unele voci apropiate Casei Albe susțin cedarea de teritorii către Rusia ca parte a unui acord de pace, în timp ce altele pledează pentru sprijinirea fermă a Kievului.
Luni, președintele Donald Trump a reluat criticile la adresa liderului ucrainean Volodimir Zelenski, reproșându-i că „cere rachete” în timp ce a permis extinderea unui conflict pe care, spune el, „ar fi trebuit să știe că nu-l poate câștiga”.
Inițiativa legislativă a fost impulsionată și de atacul rusesc de duminică asupra orașului Sumî, în nordul Ucrainei, unde două rachete balistice au lovit centrul orașului în timpul slujbelor de Florii. Potrivit autorităților de la Kiev, 34 de persoane au fost ucise și 117 au fost rănite.
Eforturile diplomatice pentru pace în Ucraina
Precizăm că, de la preluarea mandatului de președinte, Donald Trump a intensificat demersurile pentru a obține un acord de pace în războiul din Ucraina, plasând negocierile în centrul politicii sale externe de la revenirea la Casa Albă. Promițând în campanie că va pune capăt conflictului „într-o zi”, Trump a inițiat o serie de discuții diplomatice menite să aducă Rusia și Ucraina la masa tratativelor, însă drumul spre pace rămâne plin de obstacole.
Între timp, relațiile dintre Kiev și administrația Trump au devenit tensionate, în special după vizita lui Zelenski la Washington, pe 28 februarie, urmată de câteva zile în care SUA au suspendat sprijinul militar și schimbul de informații. De atunci, președintele ucrainean a adoptat o abordare mai precaută, exprimându-și în repetate rânduri recunoștința față de sprijinul oferit de SUA.
La începutul lunii martie, Ucraina a acceptat o propunere americană privind un armistițiu de 30 de zile, dar Rusia a respins-o. După aceasta, ajutorul american a fost reluat. Ulterior, atât Ucraina, cât și Rusia au convenit să suspende atacurile asupra infrastructurii energetice și pe mare, însă Moscova a condiționat un acord maritim de relaxarea sancțiunilor internaționale.
Rusia și SUA continuă contactele diplomatice, iar recent, Kirill Dmitriev, trimisul special al lui Vladimir Putin, a efectuat o vizită la Washington, fiind scos temporar de pe lista sancțiunilor.
În ciuda eforturilor diplomatice, Rusia și Ucraina continuă să se atace reciproc.