Preoți moldoveni au participat la pelerinaje în Rusia, sprijinite de organizația „Evrazia”, aflată sub sancțiuni internaționale. Mitropolitul confirmă

Mai mulți preoți și cetățeni din Republica Moldova au participat, în ultimele luni, la pelerinaje organizate în Rusia, Serbia și Ierusalim, o parte dintre ele fiind finanțate de organizația „Evrazia”, entitate sancționată internațional pentru rolul în destabilizarea Republicii Moldova. Informația a fost confirmată de Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir, dar și de Inspectoratul General al Poliției.
„Da, cunosc acest lucru, luând în considerație că în ultimul timp este practic imposibil pentru preoții noștri să plece în Rusia sau în altă țară, în primul rând în Rusia, fiindcă avionul este foarte scump. (...) M-am adresat la Patriarhul Kirill, dacă este posibil să ne ajute. Patriarhul a spus că este posibil”, a declarat ÎPS Vladimir.
Potrivit acestuia, „au plecat în jur la 1116 preoți și mireni în Rusia pentru a se închina la locurile sfinte”, precum cele ale Sfântului Ioan de la Kronstadt sau Serafim al Sarovului. Mitropolitul a recunoscut că finanțarea a fost oferită de organizația „Evrazia”, dar a negat legături directe cu Ilan Șor. „Mi s-a spus că este o oarecare firmă – „Evrazia” – din care ei primesc acei bani. Dar cu domnul Șor nu are nicio legătură. Mie mi s-a transmis că și domnul Ilan Șor din această firmă primește niște bani.”
Pelerinaje cu „scopuri ascunse”? Poliția investighează
Deplasările nu s-au limitat doar la Rusia. În februarie, portalul deschide.md scria că mai mulți preoți urmau să plece în Serbia, iar ulterior șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat că două autocare cu clerici au fost trimise în această țară „sub paravan cultural-religios”. În plus, săptămâna trecută, presa a relatat că 19 protopopi ai Mitropoliei Moldovei au fost în pelerinaj la Ierusalim, unde s-au întâlnit cu politicianul rus Alexandr Ralnikov, cunoscut pentru instruirea clericilor moldoveni în sprijinirea candidaților pro-ruși și opoziția față de referendumul privind aderarea la UE.
„Cel puțin patru sau cinci deplasări care au fost sub denumirea de pelerinaj, cel puțin o parte dintre ele nicidecum nu s-au încadrat urmare a informațiilor și analizelor noastre, nu s-au încadrat sub acest paravan de pelerinaj, dar vreau să remarc că aceasta e denumirea scopului plecării, dar cu adevărat intențiile sau acțiunile sunt cu totul și cu totul în altă direcție orientate”, a declarat Cernăuțeanu.
Șeful IGP a menționat anterior că aceste deplasări ar avea legătură cu o schemă de influențare a alegerilor parlamentare din toamnă, coordonată de la Moscova prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor.
Mitropolitul Vladimir a declarat, totodată, că din eparhia sa „nu a plecat nicio persoană în Serbia”, dar a confirmat plecări la Ierusalim, unde clerici s-au întâlnit cu Patriarhul local. El a precizat că nu a fost informat oficial despre cine a participat și că, „probabil, sponsorii sunt cei care au plătit această călătorie”.
„Evrazia”: o rețea sancționată de UE, SUA și Marea Britanie
Organizația „Evrazia” este o entitate rusă non-guvernamentală, sancționată în 2024 și 2025 de Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit. Potrivit autorităților internaționale, aceasta a promovat propaganda rusă, inclusiv în rândul minorilor, a fost folosită pentru canalizarea fondurilor din Rusia și de la Ilan Șor în Găgăuzia, a organizat transporturi ale tinerilor moldoveni în Rusia pentru a fi „educați” în spirit pro-Kremlin și a fost implicată în scheme de mituire a alegătorilor.
Sancțiunile impun înghețarea activelor, interdicții de călătorie și restricții asupra oricăror tranzacții internaționale.