Experți, despre combaterea corupției electorale: Înăsprirea sancțiunilor este o soluție, însă nu poate curma fenomenul în totalitate

Organele de forță își intensifică activitatea de combatere a corupției electorale odată cu apropierea alegerilor parlamentare. Peste 6.000 de persoane au fost deja sancționate contravențional pentru implicare în scheme de acest gen și influențare a alegerilor și referendumului din 2024. Dintre acestea, doar 3% au fost contestate, a anunțat astăzi șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. În același timp, experții susțin că multe persoane au acceptat mită electorală fără să conștientizeze consecințele ulterioare. Totodată, aceștia menționează că înăsprirea sancțiunilor este o soluție, însă nu poate curma fenomenul în totalitate.
În ultimii ani, amenzile pentru coruperea alegătorilor au crescut, însă acestea nu sunt suficiente și nu descurajează fenomenul, a declarat la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, secretarul Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Igor Chiriac. Potrivit deputatului, în prezent în Parlament este un proiect mai amplu, care prevede răspunderea penală în cazurile de corupere electorală.
Am văzut că persoanele care corupeau alegătorii, care dădeau bani, au fost expediați o parte din instanța de judecată, doar că aceste persoane erau pedepsiți cu amendă și cred că această pedeapsă este una care nu descurajează astfel de infracțiuni. Respectiv, ne-am propus ca în zilele următoare să adoptăm în a doua lectură, așteptăm avizul Guvernului, aceste modificări, inclusiv codul penal, codul contravențional, ca persoanele care corupă alegătorii, care dau bani pentru a obține votul cetățeanului, se poartă răspundere inclusiv cu pedeapsă cu închisoare.
Este foarte bine că autoritățile discută cu societatea și anunță rezultatele în combaterea coruperii electorale, a menționat șefa echipei de analiză și cercetare de la Asociația Promo-LEX, Mihaela Duca-Anghelici. Aceasta a mai precizat că unii cetățeni au acceptat mita electorală fără a conștientiza sau a ști ce riscă pentru astfel de acțiuni.
Trebuie să înțelegem că este un fenomen destul de grav atunci când această corupție electorală se întâmplă la o scară atât de mare. Am văzut în timpul alegerilor, ne-au anunțat autoritățile despre circa 140.000 de oameni care ar fi acceptat mită electorală și, în schimbul căruia, și-au acordat votul. Ca să existe un efect descurajator, este foarte important ca tot acest proces să fie dus până la capăt. Sigur, cu respectarea tuturor drepturilor procesuale ale persoanelor vizate.
Cauzele acestui fenomen nu trebuie căutate doar în imperfecțiunile legii, pentru că legile ar putea fi modificate și înăsprite la infinit, fără să dea rezultatele așteptate. Pentru a soluționa problema este important să înțelegem de ce totuși unii cetățeni atât de ușor își vând votul, susține expertul în justiție, Alexandru Bot.
Sursa acestui fenomen constă în faptul că, cu regret, avem problema sărăcii, avem problema lipsii conștiinței civice, alt minte, votul nu s-ar fi vândut atât de ușor cum se întâmpla în scrutinele electorale anterioare. Sper să nu se repete acest fenomen la alegerile parlamentare din toamnă. Atunci când acest fenomen a avut loc mulți nu conștientizau că consecințele vor urma indiferent dacă scrutinul electoral se va consuma sau nu. Deci nu vom vedea dacă aceste măsuri de descurajare au avut efect doar la următorul exercițiu electoral. Acum încă este prematur să zicem.
Precizăm că, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat astăzi că organele de drept au documentat aproximativ 140 de mii de persoane care și-au vândut votul în timpul alegerilor și referendumului din 2024. Totodată, Viorel Cernăuțeanu a menționat că scopul instituțiilor de drept nu este de a sancționa cetățenii, dar de a curma fenomenul, de a preîntâmpina și elimina actele de corupere a alegătorilor la următoarele scrutine.
Amintim că ancheta a fost anunțată public în toamna anului 2024, când autoritățile au dezvăluit că mii de persoane au fost implicate într-o rețea bine organizată de corupere electorală, coordonată de persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor. Coordonarea se realiza prin aplicația Telegram, iar plățile erau făcute prin conturi deschise la o bancă comercială din Moscova.