Justiție

Replici la Comrat, după decizia Curții Constituționale privind numirea procurorului-șef al UTAG

Decizia recentă a Curții Constituționale, potrivit căreia procurorul autonomiei nu mai poate fi numit de Adunarea Populară a stârnit reacții negative la Comrat. Legislativul regional s-a întrunit într-o ședință extraordinară, în care, după mai multe ore de dezbateri și schimburi de replici, aleșii locali au decis să se așeze la masa de discuții cu responsabilii de la Chișinău.

În cadrul ședinței s-au iscat polemici. Unii deputați au dat vina pentru situația creată pe autoritățile de la Chișinău. Totuși, au fost și legislatori locali care au subliniat că de vină este administrația autonomiei.

Poate că cineva din partea Găgăuziei a fost invitat, dar e posibil că președintele Adunării Populare nu a informat pe nimeni că am fost invitați la Curte”, a spus Nicolai Dudoglo, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Deputații propun procurorul. În orice caz, procurorul general confirmă candidatura, dar în activitatea ulterioară a Procuraturii, Adunarea Populară nu intervine. Nu consider că a fost necesar să fie anulate atribuțiile noastre”, susține Vladimir Cîssa, deputat.

Vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghi Leiciu, a fost acuzat de inacțiune și i s-a cerut să demisioneze. Acesta, la rândul său, a propus un dialog cu Chișinăul privind numirea procurorului autonomiei.

Ne-ați spus personal, în cadrul comisiei, că aveți în gestiune această problemă, că totul este sub control, că mergeți la Chișinău, că discutați cu procurorul general. Trebuie să spuneți adevărul. Să recunoașteți greșelile și să plecați din acest for. Ați eșuat”, a menționat Grigori Cadîn, deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia.

Trebuie să ne așezăm la masa de discuții, astfel încât obstacolele legislative să fie eliminate. Mai exact, legea privind statutul juridic special al Găgăuziei să aibă un statut constituțional, iar acesta să fie introdus în Constituție”, a precizat vicepreședintele Adunării Populare.

Președintelui Adunării Populare Dmitri Constantinov, de asemenea, i s-a cerut să demisioneze și să nu mai folosească autonomia în interesul oligarhului fugar Ilan Șor. După mai multe ore de discuții, legislatorii din autonomie au decis să sesizeze misiunile diplomatice din Republica Moldova și au chemat autoritățile de la Chișinău la dialog.

Amintim că Înalta Curte a declarat neconstituțional articolul care oferea legislativului regional dreptul de a propune un candidat la funcția de procuror al autonomiei, motivând că aceasta contravine principiilor statului de drept. Hotărârea Înaltei Curți este definitivă și vine în urma sesizării depuse de procurorul general, Ion Munteanu, la sfârșitul lunii ianuarie.

Citește mai mult