Social

Situația privind pagubele provocate de înghețuri, discutată la Guvern. Evaluarea lor va dura 30 de zile

Cele mai afectate în urma înghețurilor din ultimele săptămâni sunt livezile de caiși, piersici și cireși, iar evaluarea pagubelor va dura 30 de zile, anunță autoritățile. Ministerul Agriculturii a activat deja mecanismul de constatare a pierderilor și colectează rapoartele pentru a le estima. În același timp, joi, premierul Dorin Recean și ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, au avut o discuție cu fermierii și producătorii autohtoni din mai multe regiuni ale țării. Fermierii solicită intervenția de urgență a autorităților pentru a depăși crizele provocate de înghețuri din sectorul agroalimentar.

Înghețurile de la începutul lunii aprilie au afectat semnificativ plantațiile pomicole și viticole, aflate în plin proces de înflorire. Președintele Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, susține că în acest an ar putea fi înregistrat un deficit de caise și cireșe din cauza condițiilor meteo.

Noi am făcut analiza la pierderile care noi am avea de la îngrijirea acestor plantații. Sunt 540 de milioane de lei care trebuie să facem tot posibilul să-i ajutăm pe agricultori. Ce am cerut noi? În primul rând să fie achitată rata acea care trebuie să o dea statul pentru companiile de asigurare. Pentru că dacă au fost câmpurile asigurate, noi am plătit partea noastră, adică fermierei, dar Guvernul are partea lui care trebuie să o achite și atunci o să fie despăgubiți cei care au asigurat.

Vitalie Gorincioi mai spune că a fost cerută plata de urgență a datoriilor pentru subvenționare rămase din anii 2023 și 2024. Potrivit sursei citate „sunt sume destul de mari”.

De asemenea, în urma înghețurilor, au avut de suferit culturile de grâu, rapiță și sfeclă de zahăr, susțin agricultorii.

Cântarul va arăta, dacă la un copac putem preconiza după florile polenizate, la sfeclă se poate vedea că sfecla a murit. La momentul actual, ceea ce ține de culturile cerealiere, grâu, rapiță și orz, vedem că este verde frumoasă, dar un lucru este clar, conform tehnologiilor și a cărților, este clar stipulat că orișice fel de stres termic, cum a fost, va influența din potențialul de roadă”, a menționat agricultorul Sergiu Ivanov.

Producătorul anticipează o roadă mai mică: „La grâu cel puțin o tonă, la rapiță cel puțin 500 de kilograme”, adăugând că „această calamitate nu putea fi anticipată”.

Pierderile care le avem la ziua de astăzi în ramura sfeclei de zahăr este de 53 milioane de lei. 65% din toată suprafață care o avem noi trebuie reînsămânțată. De 26 de ani nu am avut așa un caz ca anul acesta, temperaturi la -6 și pământul înghețat până la 3 cm”, a precizat președintele Asociației crescătorilor de sfeclă de zahăr, Alexei Chiriac.

Astăzi au avut loc două ședințe cu reprezentanții sectorului agricol, susține ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga. Potrivit oficialei, au fost convocați toți șefii direcțiilor agricole raionale, care au relatat despre situația în fiecare localitate. Ulterior, la Guvern, fermierii și asociațiile de profil au informat despre pagubele înregistrate în urma înghețurilor din ultimele săptămâni și ce măsuri trebuie aprobate. Ludmila Catlabuga a precizat că vor fi analizate toate propunerile agricultorilor pentru a-i ajuta să depășească aceste provocări, iar estimarea pagubelor va dura 30 de zile.

Da, caisele, cireșele, prunele timpurii, la fel au fost menționate. Nu în ultimul rând am văzut că și cultura de nuc a fost afectată, dar și cultura de câmp, mă refer în cea mai mare parte, au fost declarate de către direcțiile agricole și primăriile din zonele rurale, suprafețe mari de rapiță.

Potrivit Ludmilei Catlabuga, agricultorii au anunțat că și grâul este afectat. „Au fost declarate până acum circa 40 mii de hectare. Dar această cifră urmează să fie probată prin acte”, a specificat ministra Agriculturii.

Totodată, autoritățile au precizat că, în primele luni ale anului, Guvernul a debursat deja subvenții de peste 1 miliard de lei pentru fermieri, din totalul de 1,7 miliarde alocate pentru acest an. Prin Bugetul +Plus, fondul Agenției pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, iar, gradual, va fi returnat TVA-ul.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult