Politic

Guvernul cere prelungirea stării de urgență. În semn de protest, deputații BCS au părăsit ședința plenară

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest față de inițiativa Guvernului de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova pentru încă 60 de zile.

captură video
Sursa: captură video

„Încă o dată ascultăm proiectul cu privire la prelungirea stării de urgență. Și încă o dată ne apare întrebarea: conducerea noastră, noi toți, putem munci în condiții normale, dar nu în stare de urgență și ce ne dau aceste stări de urgență? Așa cum nu vedem niciun efect în prelungirea acesteia, fracțiunea se expune împotriva examinării acestui subiect și părăsește sala în semn de protest”, a declarat deputatul BCS Oleg Reidman.

„Luați legătura cu prietenul dvs. de la Kremlin, spuneți-i să-i vină mintea la cap, să nu mai omoare femei, copii și atunci toți vecinii Ucrainei: și noi, și polonezii, și romanii, și ungurii, și turcii, și georgienii vor fi bucuroși să trăiască în pace și liniște, iar până atunci dați-ne voie să avem grijă de țara noastră”, a declarat, în replică, președintele Parlamentului Igor Grosu.

La tribuna Parlamentului, șefa Guvernului Natalia Gavrilița a fost întâmpinată de opoziție cu pancarte. În semn de susținere a premierului, deputații PAS au ieșit la tribuna centrală.

„Îmi pare foarte rău că în timp ce vecinii noștri ucraineni luptă pe viață și pe moarte, bravii noștri deputați din opoziție luptă pe un tărâm cu subiecte imaginare și false. Noi cu toții am simțit efectele groaznice ale unui război inuman, care se desfășoară în imediata apropiere, așa cum am simțit și efectele energetice impuse de același agresor”, a declarat, în replică, prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ședința plenară continuă la această oră cu dezbaterea subiectului privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova cu încă 60 de zile.

Amintim că membrii Cabinetului de miniștri au votat, în cadrul ședinței de miercuri, 1 februarie, pentru prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă la 60 de zile, la recomandarea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Autoritățile își argumentează hotărârea aprobată prin războiul din Ucraina, necesitatea de gestionare a crizei refugiaților și de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult