Dosarul BEM: Alte două persoane, acuzate de spălare de bani și escrocherie

Alte două persoane sunt acuzate în dosarul „Banca de Economii”, fiind învinuite de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală și a transmis cauza penală spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Anticorupție, în urma investigațiilor s-a stabilit că un grup de persoane, în complicitate cu administratorul și fondatorul unor companii, precum și cu alte persoane aflate în prezent sub investigație, au obținut prin înșelăciune, în decembrie 2011, un credit în valoare de 4.400.000 lei de la Societatea pe Acțiuni (SA) „Banca de Economii”. Suma ar fi fost însușită ulterior prin diverse scheme infracționale, cauzând un prejudiciu în proporții deosebit de mari.
Ulterior, în scopul spălării banilor, persoanele menționate ar fi transferat fondurile obținute de la „Banca de Economii”, în baza unor contracte fictive de antrepriză, în conturile bancare ale mai multor companii, de unde acestea erau ridicate în numerar de complicii la infracțiune, inclusiv de către învinuiții vizați în dosar, informează Procuratura Anticorupție.
Cauza penală a fost pornită în martie 2013, de către Procuratura Generală, în baza autosesizării. Ulterior, la aceasta au fost conexate și alte cauze penale pornite de CNA.
Pentru infracțiunile incriminate, legea prevede pedeapsa cu închisoare de până la 15 ani.
Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie, un administrator al unei companii din Chișinău a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanța a mai dispus, atunci, confiscarea contravalorii banilor, rezultate din comiterea infracțiunii, în valoare de 1,46 milioane de lei.
Dosarul „Banca de Economii” (BEM) din Republica Moldova este un caz complex legat de frauda bancară masivă care a afectat sistemul financiar al țării.
Dosarul „Banca de Economii” este un caz complex legat de frauda bancară masivă care a afectat sistemul financiar al țării, cunosct și ca „furtul miliardului”. În perioada 2012–2014, trei bănci – Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank – au fost implicate într-o schemă complexă de fraudă, care a dus la dispariția a aproximativ 1 miliard de dolari, echivalentul a circa 12% din PIB-ul țării.
Investigațiile au început oficial în 2014, după ce Banca Națională a Moldovei a constatat probleme în gestionare, inclusiv acordarea masivă de credite neperformante. Mai exact, investigațiile ample au fost declanșate spre finalul anului 2014, când BNM a plasat BEM sub administrare specială, iar în 2015 s-au intensificat cu implicarea firmei internaționale Kroll, care a publicat primul raport detaliat despre fraudă.
CITEȘTE ȘI: