Secretară de stat: „Programul Național de Aderare la UE - o muncă enormă ce stă în fața R. Moldova”

Programul Național de Aderare la Uniunea Europeană pentru următorii cinci ani ne ajută să înțelegem și să planificăm ce acțiuni avem nevoie pentru a avansa în procesul de aderare la UE. Este o muncă enormă ce stă în fața Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute de secretara de stat pentru integrare europeană, Rodica Crudu, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1.
„Într-adevăr, a fost o muncă titanică, un proces care a început încă în toamna anului trecut, care a implicat peste 500 de funcționari din diverse instituții publice. Totodată, ne-a ajutat pe noi să reflectăm unde suntem astăzi ca țară în cooperație cu legislația UE și să planificăm pentru noi acasă acele acțiuni atât de necesare în alinierea legislației la cea europeană, și totodată, ce este necesar, ce mecanisme, ce acțiuni de implementare sunt necesare pentru a pune în practică acele norme și standarde europene”, a declarat secretara de stat.
La nivel de țară, s-au creat 35 de grupuri de lucru pentru cele 33 de capitole ale legislației Uniunii Europene. Fiecare grup a primit lista legislației UE și a început să o studieze, a subliniat secretara de stat.
„Eforturile de adaptare a legislației naționale la cea europeană au început încă odată cu implementarea Acordului de Asociere. Nu este un proces tocmai nou, pentru că instituțiile gradual au început să facă acele ajustări ale legislației naționale sau să creeze legislația națională pentru domeniile care nu erau acoperite. Odată cu începerea procesului de evaluare sau, cum spunem noi, procesul de screening, noi am avut sprijinul UE, al Comisiei Europene, care ne-a explicat în ce constau acele norme UE, ca să înțelegem și noi mai bine care sunt acele lacune și ce ne propunem să facem ca să ajustăm în totalitate legislația”, a mai spus Rodica Crudu.
Amintim că Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul Național de Aderare la Uniunea Europeană (PNA) pentru perioada 2025–2029, documentul de referință care stabilește pașii pe care țara îi va urma în procesul de integrare europeană.
Programul cuprinde angajamentele asumate de autorități pentru armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar și pentru implementarea reformelor necesare în domenii esențiale precum justiția, economia, administrația publică, agricultura, mediul, educația și infrastructura.
Implementarea acestui plan și îndeplinirea tuturor prevederilor este o mare provocare, susțin experții.