Comisar european, declarații la Chișinău: „Așteptăm cu nerăbdare deschiderea negocierilor pe diferite clustere”

Pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este necesar să fie înregistrat un progres tangibil în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului. Declarația a fost făcută, într-o conferință de presă, de comisarul european pentru Democrație, Justiție și Statul de Drept, Michael McGrath, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.
„Republica Moldova se află ferm pe calea aderării la UE. Sunt convins că viitorul R. Moldova este în Uniunea Europeană. Procesul de aderare este aliniat la principiile fundamentale, asta înseamnă că este necesar să fie un progres tangibil în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului. Comisia Europeană așteaptă cu nerăbdare deschiderea negocierilor pe diferite clustere, imediat cum R. Moldova va îndeplini criteriile necesare. Împreună vom implementa cu sârguință foaia de parcurs referitoare la justiție și reformele anticorupție, care trebuie să fie îndeplinită pentru a asigura aderarea R. Moldova la UE”, a declarat oficialul, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Numirea unui procuror general cu mandat deplin era o condiție deja bifată, acum ar trebui ocupate toate interimatele din sistemul judiciar, inclusiv poziția de șef al parchetului general. Potrivit comisarului McGrath, contează reforma în ansamblu: „Trebuie să recunosc progresele generale care au fost făcute și suntem pregătiți să oferim în continuare sprijin și să colaborăm cu autoritățile moldovene în toate aspectele, inclusiv pentru a ne asigura că lupta împotriva corupției este abordată într-un mod sistemic”.
Ministra i-a mulțumit comisarului european pentru sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană, inclusiv pentru procesul de vetting al procurorilor, dând asigurări că R. Moldova are capacitatea de a avansa în procesul de vetting, conform calendarului stabilit.
„La trei ani de la debutul reformei de vetting, progresul pe care l-am abordat punctual astăzi ne confirmă că suntem pe calea corectă. Tot mai mult înțelegem că vetting-ul este o cale de restabilire a încrederii în societate. Rămânem antrenați cu aceeași perseverență și înțelegere că o reformă profundă destinată sistemului de justiție trebuie tratată cu mare atenție, cu răbdare, pentru ca să generăm încredere, transparență și stabilitate”, a menționat ministra Justiției.
De asemenea, Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că, în cadrul discuțiilor cu oficialul european, a fost făcut un schimb de opinii cu privire la necesitatea protejării democrației și a statului de drept, în contextul fenomenului corupției electorale și interferențelor străine.
„Trebuie să ne consolidăm instituțiile statului pentru a face față acestor provocări și să îmbunătățim legislația unde este necesar”, a punctat ministra Justiției.
În context, comisarul McGrath a lăudat eforturile autorităților moldovenești și reziliența demonstrată în fața provocărilor, inclusiv a interferențelor străine și a amenințărilor hibride.
Comisarul european pentru Democrație, Justiție, Statul de Drept și Protecția Consumatorilor, Michael McGrath, se află într-o vizită oficială la Chișinău, în perioada 5 - 6 iunie.
Amintim că Guvernul Republicii Moldova a aprobat, pe 28 mai, Programul Național de Aderare la Uniunea Europeană pentru perioada 2025–2029, documentul de referință care stabilește pașii pe care țara îi va urma în procesul de integrare europeană. Programul cuprinde angajamentele asumate de autorități pentru armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar și pentru implementarea reformelor necesare în domenii esențiale precum justiția, economia, administrația publică, agricultura, mediul, educația și infrastructura.