Social

Revista presei // Regiunea transnistreană plătește prețul izolării de piața energetică reglementată

Presa din RM abordează perspectivele eliberării definitive a pieței energetice europene, inclusiv a celei din RM, de dependența față de resursele rusești. Pe acest fundal, numeroase publicații descriu situația precară din regiunea transnistreană, după ce Federația Rusă a redus volumul gazului livrat în stânga Nistrului. În vizorul presei este și protestul desfășurat luni în fața Ministerului Justiției din Chișinău, zeci de oameni cerând autorităților să intervină în cazul lui Nicanor Ciochină, învinuit de comiterea unui accident rutier soldat cu moartea unui adolescent de 14 ani, dar reales primar al comunei Boldurești.

Uniunea Europeană a reușit în ultimii ani să-și reducă semnificativ importurile de energie din Rusia și își propune să renunțe definitiv la acestea până la sfârșitul anului 2027, scrie Moldova 1. Comisarul european pentru Energie și Locuințe, Dan Jørgensen, a declarat luni-seară, într-un interviu oferit în exclusivitate postului public de televiziune, că și piața energetică a R. Moldova va fi cuplată la cea comunitară pentru a-i spori securitatea și a reduce costurile energiei. Dan Jørgensen a dat asigurări că Uniunea Europeană este angajată în sprijinirea Republicii Moldova pentru dezvoltarea sectorului energetic, iar energia regenerabilă reprezintă viitorul energetic atât pentru R. Moldova, cât și pentru întreaga Europă.

Între timp, portalul bani.md scrie că Federația Rusă a redus cu 50% volumul de gaze naturale livrat regiunii separatiste transnistrene, coborând la doar 1 milion de metri cubi pe zi. Potrivit lui Alexandr Slusari, membru al Consiliului de Administrație al companiei Energocom, cantitatea actuală este insuficientă pentru funcționarea întregii economii a regiunii și ajunge doar pentru a menține activă Centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES), „restul uzinelor și activităților industriale din stânga Nistrului riscând să intre în colaps”.

Administrația separatistă de la Tiraspol infirmă existența întârzierilor la plata salariilor și indemnizațiilor și susține că, în pofida crizei economice și instabilității în ceea ce privește asigurarea cu gaze naturale a regiunii, va continua să le achite cetățenilor prestațiile sociale, potrivit presei din stânga Nistrului, la care face trimitere Veridica. Situația în regiunea transnistreană „rămâne tensionată”, a declarat, într-un interviu pentru agenția guvernamentală rusă RIA Novosti, liderul administrației separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski. „Din păcate, nu există garanții clare. Colaborăm în acest domeniu cu Alexandr Valentinovici Novak (n.r. – vicepremierul rus responsabil de chestiuni energetice) și el face tot posibilul pentru ca Transnistria să aibă gaze”, a subliniat Vadim Krasnoselski, potrivit Novostipmr.com. El nu amintește, însă, nimic despre întârzierile la plata salariilor și indemnizațiilor pe care se plâng locuitorii din regiune pe rețelele de socializare, remarcă Veridica.

Criza economică din regiunea transnistreană poate fi soluționată, or, oferta de asistență a Uniunii Europene este încă valabilă și poate amortiza șocul economic, dacă acest lucru ar fi dorit și de Tiraspol, care trebuie să îndeplinească anumite condiții. Totodată, cetățenii din stânga Nistrului trebuie să achite gazul așa cum o fac și consumatorii de pe malul drept pentru a ameliora situația economică. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV. Deputatul PAS, Radu Marian susține că situația economică în regiune este extrem de complicată. Pe lângă un deficit de gaze naturale, administrația din regiune nu mai primește nici fondurile financiare pe care le primeau până la 31 decembrie, ce rezultau din procurarea de către Chișinău a energiei electrice.

Un video fals, generat cu ajutorul inteligenței artificiale, care o prezintă pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, promovând un presupus program financiar legat de banca Maib, a început să circule pe rețelele sociale, semnalează NewsMaker. În înregistrare, șefa statului ar anunța că autoritățile ar fi introdus noi obligații pentru Maib, în vederea „susținerii și plătirii cetățenilor R. Moldova”. În video-ul fals, oamenii sunt îndemnați să se înregistreze pentru a obține câștiguri, precizează publicația. Contactat de NewsMaker, consilierul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Igor Zaharov, a calificat înregistrarea drept un „fals ordinar”. „Este un fals ordinar generat cu ajutorul inteligenței artificiale, menit să inducă în eroare opinia publică”.

Gândirea critică ar trebui să devină o disciplină în sine, dar, în același timp, o metodă transversală de predare, în cadrul tuturor materiilor, în contextul în care pseudoștiința și fake news-ul câștigă tot mai mult teren. Știința reprezintă antidotul la manipulare, susține Ministrului Educației și Cercetării din România, Daniel David, într-un interviu la Radio Chișinău. Ministrul a transmis și un mesaj pentru cetățenii Rep. Moldova, îndemnându-i să-și întărească setul de valori cu un conținut european, democratic. În Uniunea Europeană va fi siguranță și bunăstare, iar România și Rep. Moldova împreună vor fi o voce și mai puternică pentru ceea ce înseamnă limba și cultura românească.

Zeci de oameni au protestat luni în fața Ministerului Justiției din Chișinău, cerând autorităților să intervină în cazul lui Nicanor Ciochină, învinuit de omorul unui copil, dar reales primar al comunei Boldurești, scrie TV8. Protestatarii, alături de mama băiatului ucis, susțin că justiția întârzie, iar procesul este tergiversat intenționat, precizează autorul articolului. Avocatul victimei, Dorin Podlisnic, a condamnat dur situația: „Nu poți să ucizi un copil și să mai vrei să devii primar în localitatea unde locuiește mama acestui copil și familia sa. Mai mult, m-a uimit alegerea acestor săteni, că o aruncat o lingură de pietriș și au îndreptat drumul. Oameni buni, asta e datoria și obligația pozitivă a oricărui primar”.

Potrivit procurorilor, din cele 37 de ședințe de judecată stabilite până acum, 16 ședințe au fost amânate la cererea învinuitului, notează Ziarul de Gardă. Intervievată de publicație, mama lui Mihai, băiatul lovit de Ciochină, a declarat că nu mai are nicio speranță ca să i se facă dreptate, întrebându-se retoric dacă cosătenii săi cred că ai lor copii sunt în siguranță cu așa primar? Ministerul Justiției susține printr-un comunicat că situația creată la Boldurești este un caz îngrijorător și că asemenea cazuri trebuie examinate „cu responsabilitate și fără întârzieri”. „Conform cadrului legal, justiția se înfăptuiește exclusiv prin Curtea Supremă de Justiție, curțile de apel și judecătorii, respectiv, Ministerul Justiției nu poate interveni în cauze aflate pe rol. Totodată, înțelegem preocuparea legată de durata procedurilor și subliniem că evitarea întârzierilor este esențială pentru menținerea eficienței și credibilității justiției. Asemenea cazuri trebuie examinate cu responsabilitate și fără întârzieri”, se spune în comunicatul Ministerului, citat de ZdG.

Iar TVR Moldova scrie că un angajat al Penitenciarului nr. 13, a fost trimis după gratii la propriul loc de muncă, fiind plasat în arest preventiv pentru 30 de zile după evadarea unei condamnate cu cetățenie ucraineană. Decizia a fost luată luni de către magistrații Judecătoriei Chișinău. Angajatul închisorii este suspectat că ar fi ajutat tânăra să evadeze din închisoare, precizează TVR Moldova.

Vocea Basarabiei transmite că pe parcursul zilelor de odihnă, polițiștii din întreaga republică au desfășurat acțiuni de control în trafic, în urma cărora au fost depistate 71 de persoane care conduceau sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În comuna Elizaveta, municipiul Bălți, un șofer a fost surprins conducând un Renault sub influența marijuanei, iar la Ungheni, un bărbat conducea haotic un Nissan, având o alcoolemie de 1,55 mg/l, mai scrie Vocea Basarabiei, enumerând câteva dintre cele mai grave abateri.

Capitala Republicii Moldova se află printre cele mai bune orașe din Europa pentru „workcation”, un concept care descrie combinarea muncii cu vacanța într-un mod flexibil, transmite IPN. Rezultatele unui nou studiu plasează Chișinăul pe locul 8 în acest clasament. Orașul ar atrage freelancerii sau angajații care își doresc să combine munca cu vacanța, beneficiind de o viteză bună a internetului de 73,88 Mb/s și de un cost scăzut al vieții, comparativ cu alte orașe europene. Cei de la Compare the Market AU au identificat 9 spații de co-working. Cafeaua în Chișinău costă echivalentul a 1,39 euro, iar berea 1,25 euro – cele mai mici prețuri dintre orașele clasate în top 10. În plus, orașul oferă 277 de atracții turistice, ideale pentru relaxare după muncă.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult