Politic

Roberta Metsola: Republica Moldova ar putea începe negocierile de pre-aderare în 2023

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, speră că Republica Moldova va începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului curent. Șefa Guvernului de la Chișinău declară că autoritățile „nu caută nicio scurtătură” și dă asigurări că toate recomandările și condițiile impuse vor fi implementate și în practică. La rândul său, președinta Parlamentului European Roberta Metsola se arată încrezătoare că țara noastră ar putea începe negocierile de pre-aderare în 2023. Potrivit înaltei oficiale europene, țara noastră „merită să fie parte a familiei europene”.

„Sperăm că negocierile vor demara cât mai repede posibil, până la sfârșitul acestui an. (…) Nu căutăm nicio scurtătură, înțelegem foarte bine că aceste condiții sunt reforme importante care trebuie să aducă beneficii și avantaje în primul rând poporului Republicii Moldova”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Viteza cu care Republica Moldova reușește să implementeze condiționalitățile Uniunii Europene pentru a putea începe negocierile de aderare a fost salutată, la Bruxelles, de președinta parlamentului European, Roberta Metsola. Înalta oficială europeană dă asigurări că țara noastră poate miza pe sprijinul necondiționat al UE în procesul de aderare. Mai mult, întrebată dacă Republica Moldova poate începe negocierile de preaderare în acest an, Roberta Metsola a declarat: „Răspunsul meu este da, cât de rapid posibil, pentru ca ritmul să țină pasul cu ambiția”.

„Salutăm viteza cu care Republica Moldova și Ucraina au trecut la reformele necesare, s-au organizat în așa manieră încât toate etapele să poată fi parcurse. Desigur, fiecare țară își urmează propriul curs și procesul de aderare implică foarte multe etape, dar noi vom fi acolo, alături de dvs. în fiecare dintre aceste etape. (…) Republica Moldova merită să fie pateu a Uniunii Europene. Noi trebuie să rămânem uniți și puternici”, a declarat Roberta Metsola.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult