Cultură

Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită în premieră, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru

În Republica Moldova este marcată pentru prima oară Ziua Națională a Lecturii, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a anunțat despre lansarea Campaniei naționale de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”.

http://news.gov.md
Sursa: http://news.gov.md

„De ziua poetului nostru drag, Grigore Vieru, sărbătorim împreună cu întreaga țară cartea. Lectura ne aduce multe beneficii, ne dezvoltă vocabularul, gândirea critică, ne face mai puțin vulnerabili la manipulare. Lectura ne ajută să trecem peste stresul zilnic, indiferent dacă suntem președinți de țară sau elevi în clasa a doua. Știu că mulți dintre voi nu au văzut niciodată un scriitor față în față, dar iată că începând cu acest an, prin proiectul național „Cartea Deschisă”, scriitori poeți, jurnaliști, însoțiți de cărți și de dorința de a împărtăși, vor porni către voi să descoperiți împreună noi lumi, să vă descoperiți pe voi înșivă”, a punctat Maia Sandu.

Campania este susținută de către Președinția Republicii Moldova, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române precum și de uniunile de creație.

Totodată, șefa statului a îndemnat copii, adolescenți, tineri, bibliotecari sau profesori pasionați de carte, să creeze în școli, biblioteci sau centre culturale Cluburi de Lectură. „Cititorii sunt lideri - vreau să creștem în țara noastră noi generații de lideri - inteligenți, creativi, liberi în gândire, capabili să se adapteze în orice circumstanțe și să devină competitivi oriunde în lume”, a conchis Maia Sandu.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. A debutat în 1957, pe când era student la Chișinău, cu o plachetă de versuri pentru copii. La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a basarabenilor.

În 1989, Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. În 1996, Grigore Vieru este decorat cu Ordinul Republicii. În 1997, Editura Litera din Chișinău lansează volumul antologic „Acum și în veac”, iar trei ani mai târziu Vieru este decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu” – 150 de ani de la naștere.

Pe 18 ianuarie 2023 s-au împlinit 14 ani de la trecerea în neființă a marelui poet basarabean, Grigore Vieru. Poetul a decedat pe 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult