Tradiții de Ajun: Crăciuneii, nelipsiți din casele oamenilor din nordul Republicii Moldova

În ajun de Crăciun, gospodinele pregătesc Crăciunei, simbol al speranței și luminii. Colacii sunt împărțiți colindătorilor și oaspeților. Neapărat, primul Crăciunel scos din cuptor este păstrat la icoană, pentru a aduce belșug în casă. Echipa de filmare Moldova 1 a mers în satul Sofia din raionul Drochia, unde tradițiile sunt păstrate cu sfințenie, și în această perioadă e mare forfotă prin bucătării.

În satul Sofia din raionul Drochia, fiecare gospodină are propria rețetă pentru Crăciunei.
„Ne pregătim de sărbătorile de iarnă. Întâi și întâi coacem Crăciunei. Noi serbăm și pe nou, și pe vechi. Ne pregătim că o să vină băieții, nepoții, strănepoții. Păstrăm obiceiul din bătrâni”, spune Ana Bărbuță.

Olga Ceremuș a frământat cu multă grijă aluatul pentru colaci și Crăciunei.
„Se pune făină în lighean, luăm apă călduță și frământăm făina, punem sare, drojdie și frământăm până când toată făina se moaie. Mai departe punem puțin ulei și frământăm ca să fie vârtos aluatul. Dacă e vârtos aluatul, cununile colacilor ies mai frumoase”, povestește gospodina.

Între timp, se face focul în vatră.
„Focul se aprinde în cuptor și trebuie să ardă două ore. Când fierul e alb și tragi așa jăraticul și sar scântei - știi că focul e gata, e bun”, explică Liuba Patlatii, o altă locuitoare a satului Sofia.

Crăciuneii sunt simbol al bucuriei, credinței și belșugului.
„Crăciunelul se păstrează la icoane până în primăvară. La Sfântul Gheorghe (6 mai, stil vechi - n.r.), se scoate Crăciunelul și, când ies vitele pe deal, se dă, când fată vacile, tot se dă crăciunel și se împarte și la păsări ca să fie un an spornic și cu multă bogăție”, povestește Zinaida Grițiuc.

Potrivit etnografilor, în aproape 40 la sută dintre localitățile din Republica Moldova, Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie. Cele mai multe sunt din sudul țării, în special de pe malul Prutului, și unele localități din nordul țării.

CITIȚI ȘI:
Ajunul Crăciunului: „Să rămânem copiii lui Dumnezeu, în încredere și iubire”
Piețele sunt pline, dar coșurile mai mici: cum se pregătesc oamenii de sărbători
„Wigilia”, o tradiție vie în comunitatea poloneză din nordul Republicii Moldova
Corespondență Dan Alexe | Cum să supraviețuiești Crăciunului în Europa: ghidul culinar al blazaților
De la dulciuri la obiecte personalizate: ce cadouri preferă să-și facă moldovenii de sărbători
Sărbători cu suflet mare: campania „Fii bun în ajun de Crăciun!” la Soroca