Politic

Oficial român: Kievul și Chișinăul urmăresc, cu ajutorul serviciilor secrete internaționale, situația de la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean

Federația Rusă ar fi gândit o provocare în regiunea transnistreană, iar Ucraina este avertizată de acest lucru, susține consilierul de stat pentru Politică externă, securitate și afaceri strategice al prim-ministrului României, Iulian Chifu. Oficialul de la București a declarat, în cadrul unei ediții speciale de la Radio Moldova, că atât autoritățile din Ucraina, cât și cele din Republica Moldova, cu ajutorul serviciilor secrete internaționale, urmăresc cu mare atenție tot ce se întâmplă în regiune.

„Cică acolo, sub steag fals, ar putea fi gândită o provocare. Sigur că acest lucru preocupă orice guvern serios și în momentul de față Ucraina este avertizată că acolo s-ar putea produce o provocare, acțiune care să îi fie pasată. Acest lucru o va face de două ori mai reticentă și o va face să se pregătească în a vedea ce se întâmplă pe această dimensiune. Totodată, acum Republica Moldova va urmări cu o foarte mare atenție, cu capacitățile sale, pe baza schimbului de informații internaționale, să vadă ce se întâmplă acolo în mod real, în așa fel încât să poată reacționa”, a declarat consilierul premierului român, Iulian Chifu.

Iulian Chifu susține că astăzi, de fapt, este mai periculos un alt curs pentru Republica Moldova, și anume anularea de către Vladimir Putin a decretului privind politica externă a Rusiei, care conține și o prevedere referitoare la soluționarea conflictului din stânga Nistrului. Oficialul de la București declară că Rusia ar putea recunoaște regiunea transnistreană drept parte a Federației Ruse, după declarațiile de astăzi ale Ministerului rus de Externe, potrivit cărora „orice atac împotriva regiunii transnistrene va fi privit ca un atac împotriva Rusiei”.

„Desigur că Vladimir Putin nu are nevoie să nege sau să retragă din ceva pentru a declanșa o operațiune. Putin, Rusia nu s-a retras niciodată din acordurile sale cu Ucraina înainte de a declanșa războiul sau anexarea Crimeei, în niciun pas, în niciun punct. N-a avut nevoie. Putin a ignorat, a neglijat angajamentele sale și a generat operațiunea militară. Însă în momentul de față acest lucru se combină cu ultima afirmație, potrivit căreia orice atac împotriva sau provocare va fi privit ca un atac împotriva Federației Ruse, care va reacționa. Este legat de retragerea acelei prevederi, pentru că după el ce ar trebui să se întâmple? Să ne așteptăm la o recunoaștere a Transnistriei de către Rusia”, a mai declarat consilierul de stat pentru Politică externă, securitate și afaceri strategice al prim-ministrului României, Iulian Chifu.


Amintim că Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat astăzi așa-numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița dintre Ucraina și regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Într-un comunicat emis, diplomația rusă a avertizat Ucraina și țările NATO să nu se „aventureze” în privința regiunii transnistrene, menționând că este gata să „răspundă în mod adecvat” oricăror provocări care ar pune în pericol populația din regiune. Reacția diplomației ruse vine urmare a informațiilor făcute publice de Ministerul rus al Apărării pe 23 februarie, potrivit cărora în apropierea graniței dintre Ucraina și regiunea transnistreană se înregistrează o acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene.

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, a respins acuzațiile Moscovei, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova. Oficialul ucrainean a declarat că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. Mai mult, consilierul președintelui ucrainean a mai menționat că Ucraina nu ar acționa în acest mod fără consultări directe cu Republica Moldova, România și țările Uniunii Europene.

Informația difuzată de Moscova nu a fost confirmată nici de autoritățile de la Chișinău. Atât ministerul Apărării Republicii Moldova, cât și Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, au declarat astăzi că, în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Informațiile au fost dezmințite inclusiv de ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu. Autoritățile au făcut apel la calm și au îndemnat oamenii să se informeze doar din surse oficiale.

Citește mai mult