Un an de la semnarea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE: Ce s-a reușit și care sunt pașii următori
După un an de la semnarea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE, perspectiva de integrare prinde contur. Pentru atingerea acestui obiectiv autoritățile de la Chișinău trebuie să țină cont de procesele și inițiativele care necesită o viteză accelerată – sunt de părere experții de la Chișinău. În context, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a declarat la postul de televiziune Moldova 1 că integrarea europeană depinde de 2 factori - capacitatea Republicii Moldova de a implementa reformele, dar și de voința politică din interiorul UE.
În prezent Republica Moldova tranzitează de la un stat vecin al UE la unul cu perspectivă clară de integrare în spațiul comunitar – a declarat pentru Radio Moldova Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza.
„Relația noastră cu Uniunea Europeană are deja o finalitate foarte clară. Moldova va deveni țară membră a Uniunii Europene și acest lucru reflectă întru totul și sprijinul pe care îl oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova nu doar pentru a-și întări reziliența în legătură cu multiplele crize prin care trece Republica Moldova, dar există mai multe procese și inițiative de integrare în Uniunea Europeană care au o viteză nouă, obiective setate”.
Reformele pe care Republica Moldova le implementează în procesul de aderare la UE au impact direct asupra nivelului de trai al cetățenilor. De aceea, Republica Moldova trebuie să-și facă temele de acasă - afirmă ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
„Evident, noi trebuie să ne facem temele pentru acasă, dar deschiderea negocierilor de aderare, semnarea tratatului de aderare, ulterior aderarea la Spațiul Shenghen sau aderarea la Zona Euro, de fiecare dată vom trece prin aceste etape prin care noi ne facem tema pentru acasă, iar ulterior statele membre adoptă următoarea etapă în relația cu UE.
Transmiterea cererii de aderare a fost o inițiativă curajoasă, care a permis trecerea la o nouă etapă, mult mai avansată în relațiile cu UE, cea de țară candidată pentru aderare – a afirmat pentru postul nostru de radio, ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă UE, Daniela Morari.
„Acum Republica Moldova este angajată plenar în realizarea celor 9 pași din opinia Comisiei și realizarea recomandărilor Comisiei Europene din raportul analitic care a fost prezentat în februarie. Mizăm, efortul și progresul înregistrat de Republica Moldova va servi acea bază care ne va permite să avansăm în acest proces și anume de a reuși deschiderea negocierilor ca următor pas”
Pentru începerea negocierilor de aderare Republica Moldova trebuie să îndeplinească 9 condiționalități. În acest sens a fost elaborat un Plan de Acțiuni, îndeplinirea cărora va fi monitorizată de către Comisia Europeană care ar urma să prezinte un Raport în toamna acestui an. În condițiile în care avizul este pozitiv, vor începe negocierile pentru aderare, urmând o perioadă nedeterminată pentru adoptatea acquisului comunitar.