Șeful Legislativului, după auditul Curții de Conturi la Moldovagaz: „Malul drept nu va plăti nici un bănuț pentru gazul consumat în regiunea transnistreană”
Moldovagaz este instrumentul prin care Federația Rusă ne șantajează, iar malul drept „nu va plăti un bănuț” din cele peste 8 miliarde de dolari „datorii istorice” ale regiunii transnistrene. Declarațiile au fost făcute de șeful Legislativului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.
În decembrie 2021, după ce Gazprom a solicitat achitarea unei datorii istorice de aproximativ 700 de milioane de dolari, Parlamentul de la Chișinău a decis efectuarea unui audit la Moldovagaz . Potrivit oficialului, aceste este primul audit făcut de Curtea de Conturi la această companie.
„Această companie e instrumentul cu care Federația Rusă ne șantajează, cu gazul. A trebuit să modificăm legea ca în sfârșit să intre acolo Curtea de Conturi, să i se pună la dispoziție toate actele, contabilitatea și așa mai departe, să facă audit. Am văzut acele cheltuieli iraționale, lux. 540 de milioane de lei să îngropi tu într-un sediu de lux. Cui trebuie acel sediu care el cumva ne determină calitatea lucrului. Clar că au fost scheme de-a lungul timpului. A pornit de la o investiție de 200 de milioane ca să se ajungă la 540 de milioane”, a spus Igor Grosu.
Totodată, autoritățile au decis și auditarea datoriilor Moldovagaz către Gazprom, iar de acestea în prezent ocupă două companii europene. „Așteptăm să vină și evaluarea externă, o să le comparăm, o să vedem cât într-adevăr din acele datorii ni se impută nouă”, a remarcat șeful Legislativului.
Referitor la „datoria istorică” a regiunii transnistrene, Igor Grosu a declarat că problema îi revine acționarului majoritar al Moldovagaz, care este Gazprom. „Ei au tolerat, au închis ochii, conștient, temperat, de decenii. Aproape 8 miliarde de dolari datorii pentru gazele consumate. Nu sunt gaze consumate de malul drept. Malul drept nu va plăti un bănuț pentru acest gaz. Cine l-a consumat să plătească, sau acei care au tolerat să-și asume această binefacere. (...) Dacă nu sunteți companie de binefacere atunci luați și solicitați de la cei care l-au consumat de pe malul stâng”, a mai spus oficialul.
Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, în Parlament a fost prezentat raportul Curții de Conturi privind auditul companiei Moldovagaz. În urma acestuia, Legislativul a adoptat hotărârea privind remedierea neconformităților. Prin urmare, Guvernul va demara procedura de revendicare a 3,3 miliarde de lei, de la „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice (APP).