Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta carne procesată de pasăre și ouă de găină
Republica Moldova va putea exporta carne procesată de pasăre și ouă de consum în Uniunea Europeană. Acest lucru a devenit posibil după ce pe 9 martie, Comisia Europeană a publica modificările la Regulamentele de punere în aplicare ale Comisiei din 24 martie 2021.
„Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul Cancelariei de Stat a Guvernului de la Chișinău.
Potrivit Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, țara noastră a făcut un pas important în stabilirea noilor piețe unde pot fi exportate produsele de origine animală.
„Până acum, posibil era numai de exportat miere de albini de origine animală, praf de lapte și produse lactate procesate. Ministerul Agriculturii își reconformă angajamentul puternic de a alinia sectorul agro-alimentar la politica agricolă comună și strategia noastră de dezvoltare pentru 2023-2030 prevede în mod cert că noi ne aliniem la toate prevederile politice agricole comune. Acest eveniment de astăzi va crea noi oportunități de afaceri pentru producătorii din Republica Moldova și noi suntem în așteptarea inclusiv de investitori din alte țări care ar putea să vină și să investească în acest business destul de profitabil”, a spus Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă.
La rândul său, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteață a menționat că la moment doar doi producători și-au exprimat intenția de a exporta ouă și carne procesată de pasăre.
*„La etapa actuală avem doar doi producători care au intenția să exporte: un producător de produse procesate din carne și un producător de ouă de categoria A. Urmează împreună cu producătorii să estimăm acele cantități care urmează a fi plasate pe piața Uniunii Europene. La etapa actuală noi am primit dreptul de export, urmează să avem ședințe cu exportatorii și să inițiem discuții în vederea stabilirii cantităților și cerințelor”, a declarat Radu Musteață.
Directorul general al ANSA a precizat că ANSA este acel garant care va propune UE listă producătorilor din Republica Moldova care au dreptul să exporte. „Categoria A înseamnă că Republica Moldova are un plan de control pentru Salmonella, unul confirmat și eficient la nivel de UE și respectiv, Republica Moldova a fost acceptată să aibă dreptul de a exporta ouă de categoria A”, a precizat Musteață.
Procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim on-line, cât și cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului național într-un mod tridimensional, inclusiv capacitățile ANSA la nivel central, teritorial și gradul de conformitate al agenților economici la cerințele Uniunii Europene.
În prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și cca 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, circa 6 milioane de păsări.
De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual cca 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual cca 253 milioane de ouă.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în continuare va evalua eligibilitatea companiilor din sectorul avicol care intenționează să exporte pe piața Uniunii Europene, în vederea respectării cerințelor necesare pentru a-și exporta produsele în statele membre ale Uniunii Europene.