Opinii contradictorii între deputații PAS și BCS privind o eventuală aderare la NATO a Republicii Moldova
Alianța Nord-Atlantică ar oferi Republicii Moldova o umbrelă de securitate, în contextul riscurilor care persistă la adresa țării, iar subiectul aderării la NATO ar trebui discutat în societate, susține deputatul PAS, Dorian Istratii. De cealaltă parte, opoziția parlamentară consideră că o eventuală aderare a țării noastre la un bloc militar ar fi o greșeală.
Statutul de neutralitate prevăzut în Constituție nu apără Republica Moldova de eventuale atacuri, iar suveranitatea țării noastre este încălcată de Federația Rusă, afirmă deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dorian Istratii într-o emisiune de la postul public de televiziune „Moldova 1”. Parlamentarul susține că în prezent, este nevoie de o discuție mai largă în societate privind aderarea țării la un bloc militar.
„Ceea ce trebuie să înțeleagă societatea este că neutralitatea nu ne apără, rachetele oricum survolează asupra spațiului nostru aerian și trebuie la un mod foarte serios să discutăm în societate alte posibilități, de exemplu, aderarea țării la NATO. După cum am văzut, Suedia, fiind o țară care nu a avut un război din 1814, acum, la începutul războiului din Ucraina, a decis să adere la NATO. Umbrela NATO poate să-i apere, ceea ce nu este posibil în cazul nostru, când avem o neutralitate în Constituție.”
De cealaltă parte, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu, susține că Republica Moldova trebuie să-și mențină statutul de neutralitate. Potrivit deputatului, orice modificare a Constituției trebuie să aibă loc doar în urma unui referendum.
„Nu sunt de acord cu colegul meu de parlament. Principiul neutralității totuși îți garantează anumite lucruri, doar că neutralitatea trebuie să fie recunoscută la nivel internațional. Spre regret, nici Republica Moldova, nici Ucraina nu au această recunoaștere. Republica Moldova trebuie să se bucure de neutralitate, trebuie să se bucure de faptul ca să fie recunoscută internațional și trebuie să ajutăm vecinii noștri în acest conflict.”
Amintim că, potrivit unui sondaj prezentat, ieri, de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research” realizat la comanda Comunității WatchDog, în cazul unui eventual referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, circa 56 la sută dintre cetățenii țării ar vota împotrivă.
În anul 2021, 46 la sută dintre respondenții unui sondaj, realizat de Institutul Republican Internațional, nu susțineau aderarea la NATO.