Politic

Proiect de lege: Ministerul Agriculturii vrea o abordare separată pentru gospodăriile țărănești

Gospodăriile țărănești, activitatea cărora depășește cadrul unei afaceri de familie, ar putea trece la alte forme de organizare. Un proiect de lege în acest sens elaborează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat pentru Radio Moldova secretarul de stat de la ministerul de resort, Vasile Șarban. Legea prevede că pentru acordarea statutului de gospodărie țărănească este obligatoriu ca 50 la sută dintre muncitori să fie membri ai familiei, iar terenurile deținute să nu depășească 150 de hectare, prevederi care adesea nu sunt respectate. Astfel, în urma acestor schimbări legislative vor fi instituite limite pentru suprafața plantațiilor și numărul animalelor pe care le poate deține o gospodărie țărănească.

În urma depunerii cererilor pentru subvenționare de către gospodăriile țărănești, s-a constatat că 8 la sută dintre acestea dețin terenuri cu o suprafață mai mare de 150 de hectare, înregistrându-se și gospodării țărănești ce depășesc 10 mii de hectare. Astfel, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, susține că aceste gospodării țărănești nu se încadrează în categoria afaceri de familie, respectiv, nu pot beneficia de facilități din partea statului. Pentru a evita astfel de încălcări, ministerul de resort vine cu mai multe modificări ale legislației în vigoare.

„Deci în primul în primul rând vrem să facem o dimensionare a gospodăriilor țărănești, care va fi până la 170 de hectare. De asemenea noi facem specificare câte pe câte din aceste 170 hectare pot fi plantații multianuale și cât pot fi culturile de câmp. Gospodăria țărănească trebuie nemijlocit să răspundă la aspectul de dezvoltare a sectorului rural. Gospodăria țărănească pentru Ministerul Agriculturii va avea o abordare separată, ca o celulă care nemijlocit este în formare sectorului rural, în dezvoltarea vieții în sectorului rural, în atragerea tinerilor în sectorul rural, în dezvoltare a localităților și în crearea de infrastructură”.

Ca măsură de stimulare a trecerii la alte forme de organizare a gospodăriilor țărănești care nu mai întrunesc condițiile pentru desfășurarea activității sub această formă, potrivit noilor modificări se propune scutirea de taxa de înregistrare a societăților comerciale sau a cooperativelor înregistrate de către fondatorul gospodăriei țărănești, a cărei activitate a încetat. Vasile Șarban a mai precizat pentru postul nostru de radio că noile modificări sunt în proces de elaborare.

Până la ora actuală, au fost organizate mai multe dezbateri cu asociațiile și producătorii mici, care au venit cu propuneri de îmbunătățire a proiectului. Acestea urmează să fie examinate și înaintate Guvernului.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult