Social

„Puține avize am citit criticate într-o așa manieră”. Pachetul de legi privind reforma SIS va fi rescris după lacunele sesizate de Comisia de la Veneția

Riscul ca șeful Serviciului de Informații și Securitate să fie subordonat politic, iar instituția să beneficieze de competențe excesive și neclare sunt câteva dintre constatările Comisiei de la Veneția, care s-a expus asupra inițiativei legislative ce vizează reforma SIS. Parlamentul Republicii Moldova în comun cu Serviciul de Informații și Securitate va ajusta proiectele vizate în vederea asigurării adoptării unui cadru normativ corespunzător celor mai bune practici ale statelor cu democrație avansată. Drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate, iar competențele atribuite SIS raționalizate, susțin experții.

Pachetul de legi cu ce vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate nu va fi votat până nu va exista consens cu privire la recomandările Comisiei de la Veneția. Declarația a fost făcută, astăzi, de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul susține că potrivit Comisiei de la Veneția unele articole din pachetul legislativ, încalcă drepturile cetățenilor și urmează să fie modificate.

„În proiectele de legi sunt descrise vag împuternicirile care urmează să fie atribuite SIS-ului. Am avut dezbateri cu Comisia de la Veneția, unde am reiterat că suntem gata să reformulăm articolul 4 privind atribuțiile pe care trebuie să le aibă SIS și directorul SIS. Procuratura Generală a afirmat același lucru, că trebuie date definiții mai clare. Vorbim și de articolul 8, alineatele 2,6 și 8, trebuie să reformulăm ca să nu existe confuzii. De asemenea, Comisia de la Veneția a solicitat ca o parte din articole din actuala lege ce se regăsesc și în noul proiect de lege trebuie să fie reformulate. Totodată, în viziunea Comisiei de la Veneția, domeniul electoral ar trebui acoperit parțial, în cazul operațiunilor ascunse menite să influențeze rezultatele alegerilor”, a menționat Lilian Carp.

Chiar și în condițiile riscului de securitate regională, drepturile fundamentale ce vizează viața privată a persoanei, protecția datelor cu caracter personal, trebuie respectate, a precizat pentru Radio Moldova, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu.

„Puține avize am citit criticate într-o așa manieră de Comisia de la Veneția. Proiectele de lege vor trebuie regândite și rescrise. Riscul este că acest instrument, SIS, ar putea fi politizat, respectiv să execute unele sarcini din perspectivă politică, ceea ce ar duce la încălcare principiului statului de drept, iar Comisia a menționat în raport că se crează impresia creării „statului în stat”. Au mai fost criticate de Comisia de la Veneția și ingerințele aduse dreptului de exprimare”, a punctat expertul.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a menționat că Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid, non-convențional, ceea ce impune și o abordare neconvențională. Astfel, urmare a avizului Comisiei de la Veneția, SIS de comun cu Parlamentul Republicii Moldova va ajusta proiectele vizate în vederea asigurării adoptării unui cadru normativ corespunzător celor mai bune practici ale statelor cu democrație avansată.

Precizăm, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, (Comisia de la Veneția), în cadrul celei de-a 134-a sesiuni plenare din 10 martie a aprobat opinia comună asupra proiectelor de legi privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, precum și activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult