Social

Ce cred istoricii și cetățenii despre transferul unui bloc al Bibliotecii Naționale în posesia Mitropoliei Basarabiei

Blocul doi al Bibliotecii Naționale ar urma să revină în posesia Mitropoliei Basarabiei, întrucât în perioada interbelică în această clădire a activat Seminarul Teologic din Chișinău, iar prin acest transfer se face dreptate istorică, potrivit unui proiect de lege, înregistrat în Parlament de către un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. În prezent, în acest bloc se află peste 33 de mii de cărți vechi și rare, care reprezintă patrimoniul scris al țării. Transferul acestor colecții ar pune în pericol fondul de carte rară și ar fi în detrimentul spiritului național, consideră unii cetățeni.

„Ne aflăm în unul din depozitele de carte veche și rară ale Bibliotecii Naționale. Cea mai veche carte aici este „Categoriile lui Aristotel”, tipărită la Veneția în 1551. Se păstrează colecții importante cu valoare atât națională, cât și internațională, deoarece sunt și unele ediții rare bibliofile, tipărite în anumite centre tipografice europene, primul periodic științific european „Acta Eruditorum”, care a început să fie tipărit încă din secolul al 16-lea”, a afirmat Veronica Cosovan.

Cele aproximativ 33 de mii de manuscrise au nevoie de un regim special de păstrare, în primul rând o temperatură constantă care să nu depășească 20 de grade, ceea ce este asigurat printr-un sistem de climatizare. Încăperea este lipsită de lumina solară, iar geamurile sunt acoperite, astfel încât să nu pătrundă razele solare, afirmă șefa Secției Carte Veche și Rară din cadrul Bibliotecii Naționale, Veronica Cosovan.

„Aici este un sistem special antiincendiar, care funcționează pe bază de pulbere. Pentru cele mai valoroase cărți sunt confecționate cutii din carton neacidat pentru a contracara, a opri pătrunderea luminii și a prafului printre file. De asemenea, aici se monitorizează umiditatea. Aceste cărți nu pot fi deplasate dintr-un spațiu în altul fără asigurarea securității cât de cât.”

Veronica Cosovan a mai spus că pentru implementarea proiectului care prevede transferul acestui bloc în gestiunea Mitropoliei Basarabiei, pentru început, este nevoie de identificarea unui spațiu care să fie echipat corespunzător și să fie garantat transferul în siguranță al acestui patrimoniu.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Virgiliu Pâslariuc a explicat anterior că acest bloc va reveni în posesia Mitropoliei Basarabiei, întrucât în perioada interbelică în această clădire a activat Seminarul Teologic din Chișinău și astfel se face o dreptate istorică, căci în perioada sovietică această clădire a fost naționalizată.

Istoricii spun că au existat mai multe perioade în evoluția acestui edificiu. În anul 1814 este construit Seminarul Teologic din Chișinău, acolo unde a fost clădirea Guvernului. Ulterior, la sfârșitul secolului al 19-lea, clădirea era într-o stare avansată de degradare, iar fețele bisericești au luat decizia de a construi o altă clădire. Aceasta, în perioada sovietică, a fost naționalizată și a devenit apoi sediu pentru colecția de cărți rare a Bibliotecii Naționale, a menționat istoricul, Ion Ștefăniță.

„Clădirea de pe strada 31 august 1989 cu numărul 78 B este o clădire istorică, inclusă în Registrul de Stat al Monumentelor și construită în secolul al 19-lea sub penița arhitectului Elașkov, dată în exploatare la 1902. Din perioada sovietică ea a găzduit colecția de carte rară a Bibliotecii Naționale. În cadastru avem doi proprietari: Politehnica cu facultatea de Energetică și Biblioteca Națională. În secolul al 19-lea întreg perimetrul urban unde este astăzi Palatul Național, Casa Guvernului, Biblioteca Națională, a aparținut fețelor bisericești.”

Unii oameni cu care am discutat sunt de părerea că prin transferul Blocului doi al Bibliotecii Naționale în gestiunea Mitropoliei Basarabiei, se restabilește o echitate istorică. Alții au o părere negativă, argumentată prin faptul că este neglijat interesul social și valoarea colecțiilor de carte veche și rară.

„Personal am părere negativă;” „ Trebuie, important să fie gestionate eficient și să servească intereselor societății. Important este să fie utilă, deoarece sunt foarte multe clădiri care stau neîngrijite și în general, își schimbă destinația nu cu interese sociale și asta cel mai tare deranjează, dacă sincer”; „Intenția e ca să-i întoarcă Mitropoliei Basarabiei totul ce a fost confiscat cândva de puterea comunistă, dar această întrebare ar trebui rezolvată mai delicat”; „Tot clerul trebuie să-și caute de treabă în alt loc, dar nu din contul statului și al oamenilor. Trebuie să dezvoltăm societatea civilă, dar nu religioasă și clericală, pentru că societatea civilă este ceea ce ne poate da dezvoltare”; „Sunt de acord, nu văd o problemă”.

Într-un comentariu pentru Radio Moldova, Ministerul Culturii a precizat că va formula o poziție oficială, în urma consultării cu reprezentanții Bibliotecii Naționale și a experților în domeniu.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult