Republica Moldova a transpus în cadrul normativ național 83% din totalul directivelor UE din domeniul energetic
Republica Moldova a transpus în cadrul normativ național 83% din totalul directivelor Uniunii Europene din domeniul energetic – a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul audierilor publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizate de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. Potrivit oficialului, anul trecut, țara noastră a realizat cele mai mari progrese dintre toate țările membre ale Comunității Energetice.
Deși anul trecut Republica Moldova a obținut cele mai bune rezultate în realizarea prevederilor Comunității Energetice, rămâne încă la mijlocul clasamentului în ceea ce privește implementarea acquis-ului comunitar, care include și alte domenii – a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
„ Pe dimensiunea de energie 83% din totalul actelor normative ale Uniunii Europene sunt deja transpuse în cadrul normativ național. Noi avem câteva întârzieri - două regulamente legate de eficiența energetică și e vorba de legea privind disponibilitatea stocurilor produselor petroliere și două planuri de acțiuni”.
Domeniul infrastructurii oferă cea mai mare vizibilitate proiectelor finanțate de UE, inclusiv celor de energie regenerabilă. Astfel, Parlamentul este interesat să vadă cât mai mult progres pe acest segment, dincolo de aspectul legislativ”, a accentuat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a menționat că Parlamentul este gata să ofere suport, inclusiv la elaborarea proiectelor de legi, totodată, solicitând să fie accelerat ritmul de angajare și antrenare a personalului în procesul direct de armonizare a legislației naționale cu cea europeană.
Referitor la construcția liniei electrice de înaltă tensiune între Vulcănești și Chișinău, care va pune bazele conexiunii sistemului de energie electrică din România cu cel din Republica Moldova, ministrul Victor Parlicov a precizat că două dintre cele trei tipuri de piloni au fost deja testate, acesta fiind un pas important pentru începerea construcției.
Precizăm, construcția liniei Chișinău-Vulcănești face parte dintr-un proiect mai amplu care mai include modernizarea stației electrice Chișinău și construcția stației de energie "back-to-back" de la Vulcănești. Valoarea întregului proiect finanțat de Banca Mondială este de 270 de milioane de euro.