Externe

O dronă americană ar fi fost doborâtă de un avion rusesc deasupra Mării Negre. Reacția Moscovei

Un avion de luptă rus s-a ciocnit cu o dronă americană, provocând prăbușirea aeronavei americane fără pilot în Marea Neagră, a informat armata americană, citată de BBC. Ministerul Apărării din Rusia susține că avioanele de luptă rusești nu au lovit drona și că aeronava americană s-a prăbușit singură.

Potrivit BBC, drona se afla într-o misiune de rutină în spațiul aerian internațional când două avioane rusești au încercat să o intercepteze.

Comandamentul european al SUA a declarat că prăbușirea de marți a fost rezultatul unui „act neprofesional al rușilor”.

Forțele americane și aliate vor continua să opereze în zonă, a adăugat acesta. Nu se vorbește despre incident din Rusia.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, se arată în comunicatul SUA.

De câteva ori înainte de coliziune, avioanele de luptă Su-27 au aruncat combustibil pe dronă într-un „mod imprudent, nesănătos din punct de vedere ecologic și neprofesional”.

Dronele MQ-9 Reaper sunt avioane mari fără pilot, cu o anvergură a aripilor de 20 metri concepute pentru supravegherea la mare altitudine.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că interceptările rusești de avioane americane nu sunt neobișnuite deasupra Mării Negre, dar este prima dată când una a dus la un accident.

În acest context, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că îl vor convoca marți pe ambasadorul Rusiei în SUA.

La rândul său, Rusia neagă acuzațiile care i se aduc.

„Ca urmare a manevrelor necorespunzătoare, drona și-a pierdut controlul, pierzând din altitudine până la coliziunea cu suprafața apei. Piloții ruși nu au folosit armele de la bordul aeronavei, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul din țară”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Tensiunile au crescut în regiune încă de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, SUA și Marea Britanie au intensificat zborurile de recunoaștere și supraveghere, deși operează întotdeauna în spațiul aerian internațional.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult