Social

Adunările Generale ale Judecătorilor și Procurorilor ar putea fi convocate și deschise de ministrul Justiției. Guvernul a aprobat Avizul la proiectul de lege

Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege care prevede că Adunarea Generală a Judecătorilor și Adunarea Generală a Procurorilor ar putea fi convocate și deschise de către ministrul Justiției, în cazul în care expiră mandatul președinților din Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit autorităților, aceasta este o măsură tehnică și nu poate fi considerată o intervenție a politicului în actul justiției.

Potrivit avizului, aprobat miercuri, în situația în care Adunarea Generală a Judecătorilor nu are loc din lipsă de cvorum, aceasta poate fi desfășurată repetat și considerată deliberativă, dacă la ea participă doar o treime din numărul total de judecători. Totodată, în situațiile în care Adunarea Generală a Judecătorilor nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM și CSP, aceasta se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției. Măsurile au fost elaborate pentru a exclude riscurile de blocaj a Adunării Generale a Judecătorilor sau a Adunării Generale a Procurorilor, a declarat Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Această convocare a adunărilor generale de către Ministrul Justiției, în cazul epuizării soluțiilor ordinare, se propune a fi doar de ordin tehnic și organizatoric, fără posibilitatea de intervenție în agendă sau în hotărârile adoptate. De către Ministerul Justiției și Parlament a fost organizată o consultare largă și cei prezenți au consimțit necesitatea prevederii de reglementări suplimentare în legi pentru a acoperi aceste situații excepționale. Se oferă și alte opțiuni privind subiecții cu drept de convocare a Adunării Generale. În cazul judecătorilor, unul din membrii CSM, cum ar fi decanul de vârstă, iar în cazul procurorilor, Adunarea Generală a Procurorilor ordinară să fie convocată și de Procurorul General”, susține ministra Justiției.

Aceste modificări nu trebuie interpretate ca o ingerință în actul justiției, întrucât statul are obligația să intervină acolo unde sistemul nu funcționează, a remarcat prim-ministrul Dorin Recean.

„Noi am oferit sistemului o reformă care să-i permită să se autocurețe. Noi în continuare mizăm pe judecătorii decenți, onești care sunt în sistem, dar nu putem să admitem întreruperea unui serviciu public foarte și foarte important. Și asta este foarte și foarte grav atunci când avem sabotaj în sistem. Toată lumea, toată societatea mizează pe o chestiune fundamentală: judecătorii, procurorii onești să iasă în față, să se mobilizeze și să se autoguverneze”, a punctat premierul.

Amintim că, la data de 17 martie, urmează să aibă loc Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia vor fi aleși membrii permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult