Statistică // Peste 1,2 milioane de persoane din Republica Moldova nu sunt angajate în câmpul muncii
Anul trecut numărul persoanelor care nu erau angajate în câmpul muncii a scăzut cu aproximativ 2% față de anul 2021. Astfel, populația Republicii Moldova neangajată a ajuns la 1,2 milioane de persoane, arată datele Biroului Național de Statistică. Cele mai multe sunt din mediul rural mai spun datele statistice.
Potrivit Biroului Național de Statistică, din numărul total de 1,2 milioane de persoane care nu au un loc de muncă, aproximativ 50 la sută sunt pensionari, aceștia fiind urmați de elevi și studenți, dar și de persoane casnice. O altă categorie sunt cei care nu lucrează și nu caută un loc de muncă în Republica Moldova, deoarece sunt angajați peste hotare sau planifică să lucreze acolo.
Peste 90 de mii de cetățeni sunt plecați la muncă peste hotare sau se află în căutarea unui loc de muncă pentru o perioadă mai mică de un an.
Demograful Valeriu Sainsus a declarat pentru Radio Moldova că, în contextul realităților din Republica Moldova, resursele umane apte de muncă se reduc simțitor, fiind în creștere ponderea populației care ar urma să se pensioneze în următorii ani.
„În circuitul demografic are loc reducerea populației apte de muncă. Numărul persoanelor ce reprezintă generația tânără care intră în circuitul demografic și în circuitul pieței muncii, adică economic, este mult mai mic. Ultimele studii arată că circa 15% din totalul populației sunt predispuși să emigreze”, a menționat Valeriu Sainsus.
Pe de altă parte, precizăm că la evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă se află aproximativ 11 mii de locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind înregistrate la Chișinău, Bălți și Ungheni.
Pentru persoanele cu studii superioare și medii sunt disponibile 25% din numărul total de locuri. Agenția dispune de încă opt mii de locuri de muncă pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și muncitorii necalificați.