Politic

Experții comentează discursul Maiei Sandu în Parlament: S-au creat condiții favorabile ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană

Discursul ținut astăzi de Maia Sandu în plenul Parlamentului de la Chișinău este de importanță istorică. A fost un discurs sincer și tranșant și autoritățile sunt obligate să transmită cu regularitate mesaje privind situația din Republica Moldova, procesul de integrare europeană, consideră analiștii politici, care subliniază că cetățenii ar trebui să aibă acces la mai multe surse de informații credibile.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Potrivit expertului Mihai Mogâldea, atât forțele politice, cât și societatea civilă, mass-media trebuie să-și conjuge eforturile în contracararea dezinformării și destabilizării situației din Republica Moldova.

„Ține de datoria puterii să includă cetățenii în acest proiect de țară, să găsească modalități prin care fiecare poate participa și contribui la atingerea obiectivului de integrare europeană. Este fundamental ca cetățenii să fie pregătiți să filtreze, în primul rând, informațiile pe care le recepționează din diferite surse, să înțeleagă bine care sunt riscurile la dresa securității naționale, care sunt statele care vor să destabilizeze situația din Republica Moldova. Astfel de mesaje transmise de la tribuna Parlamentului, președinției, mesaje repetate către cetățeni pot crește această conștientizare în rândul cetățenilor”, a declarat expertul Mihai Mogâldea.

Comentatorul politic Nicolae Negru susține că anume acum s-au creat condiții pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și că mesajul președintelui trebuie înțeles ca un apel adresat cetățenilor să nu se lase folosiți în încercările de destabilizare a situației politice din Republica Moldova.

„A fost un discurs neașteptat și l-am putea numi fără nicio reținere un discurs istoric. Nici un președinte al Republicii Moldova de până acum nu a vorbit atât de sincer, tranșant cetățenilor despre problemele pe care le întâmpină Republica Moldova. E vorba de faptul că Republica Moldova este supusă la niște presiuni din afară. Ne aflăm într-un moment critic când eforturile de destabilizare din afară sunt susținute din interior și în această încercare de destabilizare sunt folosiți atât banii Rusiei, cât și banii furați de la cetățeni. Asta li se spune cetățenilor să nu se lase folosiți de anumite forțe politice”, a declarat pentru Moldova 1 comentatorul politic Nicolae Negru.

Solicitați de Radio Moldova, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au răspuns la apeluri.

Precizăm că opoziția parlamentară a boicotat ședința de astăzi a Legislativului, motivând că nu este de acord cu proiectul de lege votat în lectură finală care elimină „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova, aceasta fiind substituită cu sintagma „limba română”.

Deputații din opoziție nu au fost prezenți nici la discursul președintelui Maia Sandu.

Astăzi, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs în Parlament în care a enunțat obiectivele programului de țară, a făcut apel la unitate și a cerut instituțiilor statului să coopereze eficient pentru a menține pacea și securitatea, a asigura creșterea economică și bunăstarea cetățenilor. Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile vor duce la bun sfârșit procesul de curățare a justiției.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult